Θα επιτραπεί η είσοδος των εμβολιασμένων από την Αλβανία στην Ελλάδα;

Θα επιτραπεί η είσοδος των εμβολιασμένων από την Αλβανία στην Ελλάδα;

Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα, Τετάρτη 16 Ιουνίου, να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για ταξιδιώτες από οκτώ χώρες και εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, της Σερβίας και των Σκοπίων.

Εκτός από τις τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, τη Σαουδική Αραβία και την Ταϊβάν.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από την απόφαση, οποιοδήποτε από τα κράτη μέλη μπορεί να συνεχίσει να απαιτεί αρνητικό τεστ για τον COVID-19 ή να επιβάλλει μία περίοδο καραντίνας. Το ζήτημα της υγείας εμπίπτει στην εθνική αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους της ΕΕ, επομένως, ακόμη και αν ορισμένες χώρες δηλώνονται ασφαλείς, κάθε χώρα της ΕΕ έχει το δικαίωμα να αποφασίζει σχετικά με μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Επίσης, για να καταστεί μια χώρα ασφαλής, θα πρέπει να καταγράφουν έως και 75 θετικά κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες.

Τον Μάιο, το Συμβούλιο της ΕΕ άρχισε να άρει και επίσημα τους περιορισμούς για τα μη απαραίτητα ταξίδια στους υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν εμβολιαστεί με όλες τις απαιτούμενες δόσεις του εμβολίου κορωνοϊού.

Στην προκειμένη περίπτωση το ερώτημα αφορά την επίσημη αναγνώριση του πιστοποιητικού εμβολιασμού από πλευράς της Ελλάδας σε όσους έχουν εμβολιαστεί στην Αλβανία, είτε με εμβόλια εγκεκριμένα από την ΕΕ, είτε με εκείνα της Ρωσίας και της Κίνας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου