Η δολοφονία στα Σεπόλια και ο «κακός» Βορειοηπειρώτης

Η δολοφονία στα Σεπόλια και ο «κακός» Βορειοηπειρώτης

Η πρόσφατη στυγνή εκτέλεση του Βορειοηπειρώτη Αριστείδη Παππά στα Σεπόλια έχει κινήσει την περιέργεια, αλλά ταυτόχρονα και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης που θέλει να ενημερώνεται συνεχώς γι' αυτό το γεγονός. Το θέμα όμως σε αυτή την περίπτωση δεν αφορά μόνο τη δολοφονία του νεαρού άνδρα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία και ιδιαίτερα τα ελληνικά ΜΜΕ την καταγωγή του.

Αρχικά κάποιοι αναφέρθηκαν σε Αλβανό που έχει εμπλακεί σε σωρεία ποινικών αδικημάτων, άλλοι αναφέρθηκαν σε Αλβανό υπήκοο και ομογενή, ενώ κάποιοι τελευταίοι απλά σε έναν Βορειοηπειρώτη. Παρακάτω διαβάζουμε ένα νέο άρθρο που ρίχνει περισσότερο φως στην υπόθεση, ωστόσο ο αρθρογράφος επιμένει να αποκαλεί τον 34χρονο ως «Αριστείδη Πάπα», αγνοώντας μάλλον πως τα βορειοηπειρώτικα επώνυμα δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα ελληνικά και πως η συγκεκριμένη γραφή – συνεπώς και η προφορά που χρησιμοποιεί, αφορά μια ψυχρή μετάφραση του επωνύμου του, κατά τις χοτζικές – αλβανικές προτροπές που έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν οι Αλβανοί απέναντι στους Βορειοηπειρώτες.

Από την άλλη ίσως έτσι να θέλει να μας παραπέμψει σε κάποιον αλλοδαπό που απλά φέρει το όνομα «Αριστείδης» ενώ το επώνυμό του παραμένει ξένο. Όπως και να 'χει, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως ο «κακός» Βορειοηπειρώτης, παραμένει Βορειοηπειρώτης. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τον «καλό»…

Η ουσία όμως παραμένει η ίδια, όπως και «τα σύκα, σύκα και η σκάφη, σκάφη».

Ακολουθεί το άρθρο της Καθημερινής:

Ο Πάπα, ο Ορλάντο, οι «βόλτες» με το ταξί και η αλυσίδα του αίματος που συνταράσσει την ελληνική κοινή γνώμη

Γιάννης Σουλιώτης

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, ο 34χρονος Αριστείδης Πάπα, με καταγωγή από την Αλβανία, βρισκόταν στην καφετέρια Kayak των Σεπολίων όταν ένας άνδρας με λευκό τζόκεϊ και χειρουργική μάσκα τον πλησίασε πεζός και τον πυροβόλησε πέντε φορές στο κεφάλι και στο στήθος, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις απόπειρες δολοφονίας του, με τον 34χρονο να επιβιώνει παρά τις συνολικά έξι σφαίρες που είχε δεχθεί σε διάφορα σημεία του σώματός του, στο διάστημα από το 2009 μέχρι σήμερα…

Ο φόνος του Πάπα, όπως και αυτός του 39χρονου Έλληνα πυγμάχου Τάσου Μπερδέση, ένα εικοσιτετράωρο αργότερα στη Βάρη, αποτελούν τους τελευταίους κρίκους στην αλυσίδα του αίματος που συνταράσσει την ελληνική κοινή γνώμη. Πρόκειται για πληρωμένα συμβόλαια θανάτου, με την ΕΛ.ΑΣ. πάντως να εκτιμά ότι οι δύο τελευταίες ανθρωποκτονίες δεν συνδέονται –ευθέως τουλάχιστον– με το μεγάλο ξεκαθάρισμα στη νύχτα.

Μετά την τελευταία απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Πάπα, φέτος τον Φεβρουάριο, η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών διεξήγαγε έρευνα που οδήγησε στη σύλληψη επτά Ελλήνων και Αλβανών κακοποιών. Ανάμεσα στις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν ήταν και αυτή της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Πάπα. Οσα παρατίθενται στα δικαστικά έγγραφα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ» συνιστούν την ανατομία ενός πληρωμένου συμβολαίου θανάτου.

Στις 8 μ.μ. της 26ης Φεβρουαρίου, ο 34χρονος βρισκόταν πεζός στη διασταύρωση των οδών Μιχαήλ Βόδα και Αγορακρίτου, όταν οι επιβάτες ενός ταξί πυροβόλησαν εναντίον του. Μία από τις σφαίρες τού προκάλεσε διαμπερές τραύμα στην κνήμη, ενώ μια δεύτερη βολίδα πέρασε ξυστά από τον δεξιό του ώμο. Οι δύο δράστες απομακρύνθηκαν αρχικά με το ταξί και στη συνέχεια τρέχοντας προς διαφορετικές κατευθύνσεις ο καθένας, αφήνοντας όμως μέσα στο ταξί δύο πιστόλια και άλλα αντικείμενα.

Στους αστυνομικούς που τον εξέτασαν, ο οδηγός του ταξί περιέγραψε ότι παρέλαβε αρχικά τον έναν από τους δύο δράστες από την οδό Ιουλιανού. Κατέθεσε ακόμα ότι ο νεαρός άνδρας, προφασιζόμενος ότι έψαχνε τον σκύλο του, του ζήτησε να κινηθούν στους δρόμους του κέντρου. Περίπου 15 λεπτά αργότερα επιβιβάστηκε στο ταξί και δεύτερος νεαρός. Κινήθηκαν από το Παλαιό Φάληρο έως την Κηφισιά, πριν επιστρέψουν στην οδό Αχαρνών. Στη διάρκεια στάσης σε περίπτερο επιβιβάστηκε στο ταξί και τρίτο άτομο, που παρέδωσε τα δύο όπλα στους επιβάτες στο πίσω κάθισμα. Κατέβηκε από το ταξί πέντε λεπτά αργότερα.

Στην κατάθεσή του, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ», ο οδηγός του ταξί ανέφερε: «Κατευθυνθήκαμε στην οδό Πιπίνου κάνοντας συνεχώς κυκλικό δρομολόγιο πέριξ του σημείου όπου μετέπειτα έπεσαν οι πυροβολισμοί. Ξαφνικά μου φώναξαν "σταμάτα, σταμάτα" και αφού άνοιξαν το παράθυρο που βρίσκεται πίσω από τη θέση του οδηγού, άρχισαν να πυροβολούν και οι δύο προς την ίδια κατεύθυνση. Εριξαν συνολικά περισσότερες από πέντε σφαίρες και αμέσως μου ακούμπησαν το όπλο στο κεφάλι μου και μου φώναζαν "φύγε, φύγε". Με καθοδήγησαν να κινηθώ προς την οδό Πιπίνου και εν συνεχεία προς πλατεία Αττικής. Στο φανάρι με την οδό Λιοσίων μου φώναξαν "φύγε γρήγορα, αεροδρόμιο". Παραβίασα τον ερυθρό σηματοδότη και τότε διαπίστωσα ότι ένα περιπολικό με ακολούθησε και μου έκανε σήμα να σταματήσω».

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου δολοφονίας περιέγραψε ο ίδιος ο Αριστείδης Πάπα, που εξετάστηκε από τα στελέχη της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών. Είπε χαρακτηριστικά ότι ένας φίλος του από το σχολείο με το προσωνύμιο Ορλάντο τού ζήτησε να συναντηθούν στις 8 το βράδυ στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, όπως και έγινε. Είπε ακόμα ότι, μαζί με τον Ορλάντο, στο ραντεβού ήρθε ένα ακόμα άτομο ονόματι Ανι και ότι όλοι μαζί πήγαν στην οδό Λυσάνδρου για να καπνίσουν χασίς χωρίς να φαίνονται.

«Σε λιγότερο από τρία λεπτά πέρασε μπροστά μου ένα ταξί και αμέσως δέχθηκα πυροβολισμούς από άτομα που βρίσκονταν εντός του οχήματος. Οι δύο υποτιθέμενοι φίλοι μου έφυγαν σε αντίθετη κατεύθυνση από εμένα, δεν με ακολούθησαν να δουν πώς είμαι και αν είμαι καλά, ούτε μου έστειλαν ένα μήνυμα να δουν πώς είμαι, γεγονός που με έβαλε σε σκέψεις ότι ίσως εμπλέκονται στην εις βάρος μου απόπειρα», κατέθεσε στους αστυνομικούς.

Από τον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης προκύπτει ότι, την παραμονή της απόπειρας δολοφονίας του, ο 34χρονος Αριστείδης Πάπα είχε εντοπιστεί από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πάνω σε πατίνι στο κέντρο της Αθήνας. Φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και ήταν οπλισμένος με ένα τουρκικής κατασκευής πιστόλι Baikal. Έχοντας ήδη τραύματα από σφαίρες στα χέρια και στα πόδια από παλαιότερες επιθέσεις εναντίον του, γνώριζε καλύτερα από τον καθένα ότι η ζωή του διέτρεχε άμεσο κίνδυνο.

Οι συλλήψεις

Τελικά, η έρευνα της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών ολοκληρώθηκε στις 13 Μαρτίου και οδήγησε σε πέντε συλλήψεις. Τρεις από τους διωκόμενους κατηγορούνται ότι είχαν ενεργό συμμετοχή στο σχέδιο δολοφονίας του Πάπα. Οι υπόλοιποι φέρεται να εμπλέκονται σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας.

Το τελευταίο κεφάλαιο στην αιματοβαμμένη αυτή υπόθεση γράφτηκε την Κυριακή στα Σεπόλια, με τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων να αναφέρουν ότι ο δράστης της δολοφονίας του Αριστείδη Πάπα διέφυγε με… ταξί. Η έρευνα για το συμβάν ανετέθη στο τμήμα Ανθρωποκτονιών, όπως εξάλλου και οι υπόλοιποι φόνοι που έχουν συσχετιστεί με τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Πάπα είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για ανθρωποκτονία και διακίνηση ναρκωτικών και ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να δολοφονήθηκε από τους ανταγωνιστές του, επειδή θέλησε να φτιάξει δική του ομάδα δραστηριοποιούμενη στο εμπόριο κάνναβης και κοκαΐνης. Αλλες πηγές ενημέρωσης συνδέουν τις αλλεπάλληλες προσπάθειες εξόντωσής του με την έρευνα για την εξιχνίαση ληστείας μετά φόνου στου Ρέντη το 2012 και τις επικοινωνίες που φέρεται να είχε ο Πάπα εκείνη την περίοδο με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου