Ο Μπορέλ υπέρ της ένταξης των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ

Ο Μπορέλ υπέρ της ένταξης των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι στόχος της ΕΕ είναι η πλήρης ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Κατά την ομιλία του την Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε πως η ΕΕ δεν θα σταματήσει έως ότου όλες οι χώρες της περιοχής βρεθούν εντός της. Ακόμη ανέφερε πως για το σκοπό αυτό, κινητοποιούνται πλήρως ούτως ώστε να υποστηρίξουν τη συμφιλίωση και τη μεταρρύθμιση ως το καλύτερο φάρμακο της εθνικιστικής ρητορικής.

«Θα περιμένουμε την έναρξη του διαλόγου μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου τις επόμενες ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης τόνισε τη σημασία της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, δηλώνοντας πως στην Ευρώπη δεν θέλουν τον γεωστρατηγικό ανταγωνισμό, έναν ειρηνικό, ευημερούμενο και σταθερό γείτονα απαλλαγμένο από παρατεταμένες συγκρούσεις και σφαίρες επιρροής.

Όσον αφορά τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν τη διοργάνωση της Πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης με τις κυβερνήσεις Τιράνων και Σκοπίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σφαίρες επιρροής που ανέφερε ο Μπορέλ πολύ πιθανό να είναι εκείνες που όλο αυτό το διάστημα δυσχεραίνουν τις σχέσεις μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, λειτουργώντας ως μέσο απομόνωσης της ευρύτερης περιοχής από την ευρωπαϊκή σταθερότητα.

Ειδικά στην Αλβανία όπου η τωρινή έντονη τουρκική παρουσία, εξαπλώνεται ραγδαία επηρεάζοντας όλους τους θεσμούς. Μια πλήρως εκτουρκισμένη Αλβανία, σημαίνει ένας νεο - οθωμανικός παράγοντας στα Βαλκάνια όπου θα αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο της επεκτατικής πολιτικής του Ερντογάν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου