Οι Αλβανοί δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς της χώρας τους

Οι Αλβανοί δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς της χώρας τους

Τα πολιτικά κόμματα, τα δικαστήρια, το κοινοβούλιο, η δίωξη και ο πρόεδρος είναι οι λιγότερο αξιόπιστοι θεσμοί στην Αλβανία με λιγότερο από το ένα τέταρτο των πολιτών να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη σε αυτά.

Αυτό είναι σύμφωνο με το Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και τη Διαμεσολάβηση του Trust on Governance Opinion Poll για το 2020. Στην όγδοη έκδοσή του, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.500 πολιτών για να εξετάσει ποια είναι η αντίληψή τους για εκείνους που διαχειρίζονται αντίστοιχα τις χώρες τους.

Το Ανεξάρτητο Βαλκανικό πρακτορείο δημοσιεύοντας την έρευνα, αναφέρει ακόμη πως οι Αλβανοί δηλώνουν ελάχιστή εμπιστοσύνη στους εγχώριους θεσμούς, προτιμώντας να εμπιστεύονται διεθνής οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ. Σε τοπικό επίπεδο, έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στα θρησκευτικά ιδρύματα, ακολουθούμενο από εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις ένοπλες δυνάμεις και μετά την κοινωνία των πολιτών.

Οι Αλβανοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση και οι δήμοι δεν είναι διαφανείς, αν και οι αριθμοί βελτιώθηκαν ελαφρώς από πέρυσι. Γενικά, πιστεύουν ότι μόνο ξένα θεσμικά όργανα μπορούν να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να λογοδοτήσει, αν και έχουν κάποια εμπιστοσύνη στο Ανώτατο Κρατικό Ίδρυμα Ελέγχου, στα μέσα ενημέρωσης, στον Διαμεσολαβητή και στην κοινωνία των πολιτών.

Όσον αφορά τη διαφθορά, περισσότερο από το 84% πιστεύει ότι τόσο η αμελητέα όσο και η μεγάλης κλίμακας διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένες. Κατέταξαν τα δικαστικά ιδρύματα ως τα πιο διεφθαρμένα. Στην πραγματικότητα, μόνο το 28,7% πιστεύει ότι η δικαστική μεταρρύθμιση εφαρμόζεται σωστά και περίπου οι μισοί πιστεύουν ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην Αλβανία. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική επηρεάζει το δικαστικό σώμα.

Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η εμπιστοσύνη στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης συνέχισε την μείωση της.

Η δημοσκόπηση αναφέρει ότι τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης θεωρούνται τα δεύτερα πιο διεφθαρμένα ιδρύματα στη χώρα (η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους της πανδημίας), ακολουθούμενη από την επιβολή του νόμου και το κοινοβούλιο.

Η πλειοψηφία δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο ότι διώκονται μικρή ή μεγάλη διαφθορά.

Ακόμη πιο ανησυχητικό, το 32% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δωροδόκησαν για υπηρεσίες από την κεντρική κυβέρνηση το 2020 – μια αξιοσημείωτη αύξηση από το 2019, όταν μόνο το 19% των ερωτηθέντων ανέφεραν το ίδιο.

Η τηλεόραση παραμένει η κύρια πηγή πληροφόρησης, ακολουθούμενη από κοινωνικά μέσα και διαδικτυακές πύλες. Μόνο το ένα τρίτο πιστεύει ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από τα μέσα ενημέρωσης είναι αληθείς.

Όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές όπως ο σεισμός του 2019 και η πανδημία, μόνο το 40,3% ήταν ικανοποιημένο με τη λήψη των αποφάσεων από την κυβέρνηση. Ένα ακόμη 65% δεν ήταν ικανοποιημένο με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι προσωπικές τους ελευθερίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Λιγότερο από το 40% δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε σωστά τις δράσεις μετά τον σεισμό.

Όσον αφορά την ισότητα, δεν αποτελεί έκπληξη το 50% των ανδρών που δήλωσαν ότι υπήρχε ισότητα μεταξύ των φύλων, ενώ μόλις το 39% των γυναικών ένιωθαν έτσι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου