Οικολόγοι καλούν για ενίσχυση του καθαρισμού στη Λίμνη Οχρίδα

Οικολόγοι καλούν για ενίσχυση του καθαρισμού στη Λίμνη Οχρίδα

Πρόσφατη έκχυση φωσφόρου στη Λίμνη Οχρίδα απειλεί υδρόβια είδηΠρόσφατο οικολογικό ατύχημα στην Αλβανική πλευρά της προστατευόμενης από την UNESCO Λίμνης Οχρίδα, όπου μεγάλες ποσότητες σαπωνοειδούς φωσφόρου μόλυναν τα ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα περιβαλλοντολόγοι τόσο από την Αλβανία όσο και από την πΓΔΜ να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις τους να συμβάλουν από κοινού στην προστασία της λίμνης.

Οικολόγοι της Περιβαλλοντικής Ένωσης Γκράσνιτσα που εδρεύει στην Οχρίδα δήλωσαν πως ο φώσφορος αποτελεί επικίνδυνη ουσία η οποία μπορεί να επισπεύσει τη γήρανση της υδρόβιας ζωής της λίμνης και να τη μετατρέψει σε βάλτο.

Ο φώσφορος προκαλεί έλλειψη οξυγόνου στην υδρόβια ζωή και απειλή τα είδη ψαριών, συμπεριλαμβανομένης της πέστροφας της Οχρίδας, η οποία ήδη κινδυνεύει με εξαφάνιση, σύμφωνα με ειδικούς.

«Πρέπει να υπάρξει προηγμένη επεξεργασία ώστε να αφαιρεθεί το άζωτο και ο φώσφορος από τα υγρά απόβλητα. Ωστόσο, η αποτελεσματική λύση θα ήταν η εκροή διυλισμένων υγρών αποβλήτων από την κοίτη της λίμνης σε γειτονικά ποτάμια», δήλωσε ο Τζιόκο Ζορόσκι, πρόεδρος της Ένωσης Γκράσνιτσα.Για να αποτραπούν μελλοντικά ατυχήματα, αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι δυο χώρες πρέπει να συνεργαστούν.

«Η τρέχουσα συνεργασία δεν είναι αρκετή. Απαιτούνται μόνιμες ενέργειες από αμφότερες τις πλευρές για να προστατευτεί η λίμνη… συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής περισσότερων θεσμών και από τις δυο χώρες», δήλωσε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της πΓΔΜ Ζόραν Σαπούριτς στους SETimes.

Ο σταθμός αφαίρεσης ρύπων στο Πόντγκραντετς, ο οποίος κατασκευάστηκε το 2008, δεν περιλαμβάνει όλα τα στάδια της αφαίρεσης ρύπων από υγρά απόβλητα, έτσι κάποια υγρά απόβλητα εκρέουν στη λίμνη, σύμφωνα με οικολόγους.

Η Αριάν Μερόλι, εκπρόσωπος της Αλβανικής κυβέρνησης στη διμερή επιτροπή για την προστασία της Λίμνης Οχρίδας, δήλωσε στους SETimes ότι, για την ώρα, μπορεί να γίνει μόνο μηχανική και βιολογική επεξεργασία υδάτων.

«Αυτό που συνέβη εδώ δεν ήταν οικολογικό ατύχημα. Ο φώσφορος που είχε συγκεντρωθεί δεν είχε που να πάει, κι έτσι εκχύθηκε. Το τρίτο στάδιο επεξεργασίας υδάτων θα αποτρέπει την έκχυση φωσφόρου και μετάλλων στη λίμνη», δήλωσε η Μερόλι.

Οι Αλβανικές Αρχές ανέφεραν πως το στάδιο της χημικής επεξεργασίας θα ξεκινήσει στο σταθμό το επόμενο έτος.

«Η πΓΔΜ πρέπει να επενδύσει σε νέο εξοπλισμό για τη δική της υδροταμίευση η οποία κατασκευάστηκε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια. Συχνά, επειδή συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες βροχής σε τρία σημεία στη Λίμνη Οχρίδα στην πλευρά της πΓΔΜ, και λόγω του παλιού εξοπλισμού, τα υγρά απόβλητα εκχέονται απευθείας στη λίμνη», δήλωσε ο Βάντσο Στογιανόβσκι, οικολόγος από την Οχρίδα, στους SETimes.

Ωστόσο, ο Γιέτνορ Σκουλάκου, πρόεδρος της ΜΚΟ Ένωση Βιομηχανικής Οικολογίας στην Αλβανία, δήλωσε ότι τα υγρά απόβλητα στην Πόντγκραντετς καθαρίζονται σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ.

«Η μονάδα διενεργεί μηχανική και βιολογική επεξεργασία υγρών αποβλήτων και κατόπιν τα ύδατα καθαρίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άρδευση, ή να εκχυθούν στη Λίμνη Οχρίδα».

Ο Αλβανικός νόμος προβλέπει σημαντικά πρόστιμα για τη μόλυνση των υδάτων, από 700 έως 15.000 ευρώ, ενώ τα πρόστιμα στην πΓΔΜ είναι 6.000 ευρώ για έκχυση υγρών αποβλήτων σε υδάτινα οικοσυστήματα, ή για κατασκευές κατά μήκος της ακτής χωρίς κατάλληλη άδεια.


Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com

Οι Αλβανοί καταθέτουν 1,3 δις δολάρια στο εξωτερικ...
Το κήρυγμα της Κυριακής
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη