Γρίπη των πτηνών στην Αλβανία - εμπάργκο σε ελληνικό φορτίο με πτηνά

Γρίπη των πτηνών στην Αλβανία - εμπάργκο σε ελληνικό φορτίο με πτηνά

Οι πρώτες περιπτώσεις γρίπης των πτηνών επιβεβαιώθηκαν στην Αλβανία από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Η Κτηνιατρική Υπηρεσία πραγματοποίησε την εξάλειψη των προσβεβλημένων και ύποπτων πτηνών, καθώς και έλαβε μέτρα για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το αλβανικό Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επιπλέον έχει απαγορευτεί σε όλη την αλβανική επικράτεια η αγοραπωλησία ζωντανών πτηνών σε ανοιχτούς χώρους, ενώ επιτρέπεται η μεταφορά πτηνών στα σφαγεία, συνοδευόμενα από κτηνίατρο, αλλά και από το σχετικό πιστοποιητικό υγείας.

Εν τω μεταξύ, με εντολή του υπουργείου, το εμπόριο ζώντων πτηνών σε ανοιχτούς χώρους και στις αγορές ζώντων ζώων έχει απαγορευθεί σε εθνικό επίπεδο.

Το Υπουργείο σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει:

«Το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά την επιδημιολογική κατάσταση στον πληθυσμό των πτηνών στη χώρα μας. Μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, σχετικά με την παρουσία του ιού της γρίπης των πτηνών σε ορισμένες περιοχές της χώρας, αλλά και πέραν αυτής, με εντολή της Υπουργού Milva Ekonomi, εκπονήθηκε σχέδιο μέτρων προστασίας.

Πρώτον, απαγορεύτηκε η είσοδος πτηνών στο έδαφος της χώρας μας από χώρες που έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία της νόσου. Στο Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης ιδρύθηκε ένα Εθνικό Κέντρο Κρίσεων για να κατευθύνει και να συντονίσει το σχέδιο δράσης. Μετά την ανάλυση δειγμάτων από ύποπτα κρούσματα σε οικόσιτα πτηνά, στο Ινστιτούτο Ασφάλειας Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων (ISUV), επιβεβαιώθηκε η παρουσία γρίπης των πτηνών (Avian Influenza) τύπου H5N8. Η νόσος εμφανίζεται μόνο σε 3 εστίες, που βρίσκονται αντίστοιχα στη Διοικητική Μονάδα Fushë-Krujë, στη Διοικητική Μονάδα Dajt και στη Διοικητική Μονάδα Bujan.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία πραγματοποίησε την εξάλειψη των προσβεβλημένων και ύποπτων πτηνών, καθώς και έλαβε μέτρα για την πρόληψη περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου. Στη συνέχεια, η υπουργική απόφαση απαγορεύει σε εθνικό επίπεδο το εμπόριο ζώντων πτηνών σε ανοιχτούς χώρους και σε αγορές ζώντων ζώων. Επιτρέπεται η μεταφορά πτηνών σε σφαγεία, συνοδευόμενη μόνο από κτηνιατρικό πιστοποιητικό υγείας.

Όσον αφορά τα εντατικά συγκροτήματα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν υποψίες. Το επίπεδο βιοασφάλειας σε αυτά τα συγκροτήματα είναι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και παρακολουθείται αυστηρά από την κτηνιατρική υπηρεσία. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα προϊόντα και τα υποπροϊόντα που προέρχονται από αυτά τα πτηνά δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Το MARD συστήνει στους πολίτες την προσοχή στην τήρηση της υγιεινής και του ψησίματος σε υψηλή θερμοκρασία όλων των προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Η Εθνική Αρχή Κτηνιατρικής και Φυτοπροστασίας (AKVMB) συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση για έγκαιρο εντοπισμό νέων κρουσμάτων και την απομόνωσή τους.»

Ακόμη η χώρα προχώρησε στην απαγόρευση της εισόδου φορτίων με γαλοπούλες από την Ελλάδα, δημιουργώντας προβλήματα στους Έλληνες εκτροφείς.

Ωστόσο η ανακοίνωση του αλβανικού Υπουργείου Γεωργίας συστήνει την απαγόρευση εισόδου πτηνών από χώρες που έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της γρίπης των πτηνών και όχι από εκείνες στις οποίες δεν υπάρχει κανένα σχετικό πρόβλημα.

«Το αναίτιο εμπάργκο, που αιφνιδιαστικά επέβαλε η Αλβανία στις εισαγωγές πτηνών από την Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα οι εκτροφείς γαλοπούλας, εξαγωγικές επιχειρήσεις και οι τοπικές οικονομίες», σημείωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επικοινωνία που είχε με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινή Αραμπατζή, αλλά και στελέχη της αρμόδιας διπλωματικής διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να επισπευστούν οι ενέργειες για τη λήξη του απρόβλεπτου εμπάργκο της Αλβανίας σε πτηνά από την Ελλάδα, με πρόσχημα την ύπαρξη κρουσμάτων γρίπης των πτηνών.

Επισήμανε δε, ότι «η ξαφνική απαγόρευση εισόδου φορτίων με γαλοπούλες στη γειτονική Αλβανία από τη Δευτέρα 07.06.21 έχει φέρει σε δυσχερή θέση πολλούς πτηνοτρόφους της χώρας, όπως αυτούς στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας, αλλά και τις τοπικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Η εύλογη ανησυχία τους θα πρέπει να κατευναστεί με γρήγορες κινήσεις από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, που θα αντικρούουν τους ισχυρισμούς περί κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι οι εκτρεφόμενες γαλοπούλες αριθμούν πολλές χιλιάδες, διασφαλίζοντας εισόδημα σε πολλούς παραγωγούς, αλλά και πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία. Σύμφωνα με τον Μ. Χαρακόπουλο «η εκτροφή γαλόπουλων στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι αποτελεί παράδειγμα υγιούς οικονομικής δραστηριότητας που κρατάει ζωντανά τα χωριά, σε μια περίοδο που η οικονομική και δημογραφική ανάταση είναι εθνικό ζητούμενο. Γι' αυτό και ζήτησα να υπάρξει ταχεία κινητοποίηση για τη λήξη του εμπορικού αποκλεισμού, που προφανώς εδράζεται σε λανθασμένη πληροφόρηση για δήθεν ύπαρξη κρουσμάτων γρίπης των πτηνών στη χώρα μας. Η αρμόδια υφυπουργός με ενημέρωσε ότι ήδη οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με αυτές του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν στείλει επιστολή στην ελληνική πρεσβεία στην Αλβανία, προκειμένου να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες προς τις αλβανικές αρχές».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου