Λύση ζητούν οι επιχειρήσεις μετά την έξοδο της Alpha Bank από Αλβανία

Λύση ζητούν οι επιχειρήσεις μετά την έξοδο της Alpha Bank από Αλβανία
Να ανασταλεί για δύο χρόνια η απόφαση της τράπεζας για πώληση της θυγατρικής της και να εξετάσουν άλλες ελληνικές τράπεζες την εξαγορά της ζητούν από το Μαξίμου οι επιχειρήσεις με δραστηριότητες στην Αλβανία.

Παρέμβαση από την κυβέρνηση για να διατηρηθεί παρουσία ελληνικής τράπεζας στην Αλβανία, μετά την απόφαση της Alpha Bank να πωλήσει την τοπική θυγατρική της, ζητούν οι εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις με δραστηριότητες στην Αλβανία.

Με επιστολή της προς το Μεγάρο Μαξίμου και, ειδικότερα προς τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβη Ελένη Σουρανή, η Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας κάνει λόγο για «βαρύτατες συνέπειες» στις ελληνικές επιχειρήσεις από την η αποχώρηση της Alpha Bank.

Η Ένωση υπενθυμίζει στην επιστολή της, που κοινοποιείται στους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης, ότι η Alpha Bank είναι η τελευταία ελληνική τράπεζα με παρουσία στην Αλβανία, όπου δραστηριοποιούνται περίπου 460 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να απευθύνονται στο εξής σε τουρκικές ή αλβανικές τράπεζες για οποιαδήποτε ανάληψη έργου.

Όμως, και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις - μέλη της Ένωσης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, Τιτάν, Σιδενόρ, Ελλάκτωρ, Intracom, ΔΕΗ, Alumil, Vodafone) τονίζεται ότι χρειάζονται μια ελληνική τράπεζα για την έκδοση εγγυητικών επιστολών για μεγάλα τοπικά έργα ή για την πιθανή μελλοντική συμμετοχή τους σε σε άντληση κεφαλαίων από μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η Ένωση αναγνωρίζει ότι, ως ιδιωτική εταιρεία, η Alpha Bank έχει την ευχέρεια να τοποθετήσει τα κεφάλαιά της όπου κρίνει ότι θα είναι πιο αποδοτικά, καλεί όμως την κυβέρνηση να ασκήσει επιρροή στη διοίκηση της τράπεζας ώστε να αναστείλει για δύο χρόνια την απόφαση εξόδου από την Αλβανία, ώστε να δοθεί χρόνος για την αντικατάστασή της από άλλη ελληνική τράπεζα. Επίσης, προτείνεται να ζητηθεί από τις διοικήσεις των άλλων ελληνικών τραπεζών να εξετάσουν την εξαγορά της θυγατρικής της Alpha Bank στην Αλβανία.

Όπως έχει γράψει το BusinessDaily στις 24 Μαΐου, έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την απόφαση της διοίκησης της Alpha Bank να προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία, καθώς το ζήτημα θεωρείται ιδιαίτερο σημαντικό σε σχέση με τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τις οικονομικές σχέσεις με την Αλβανία.

Μάλιστα, έγιναν ήδη επαφές με τη διοίκηση της Alpha Bank για το θέμα τόσο από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και από τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη.

Σε αυτές τις συζητήσεις, υπογραμμίστηκε από κυβερνητικής πλευράς ο σημαντικός ρόλος της θυγατρικής της Alpha Bank στην Αλβανία, καθώς πρόκειται για την τελευταία ελληνική τράπεζα με παρουσία στη γειτονική χώρα, μετά την αποεπένδυση στην οποία προχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια οι ελληνικές τράπεζες.

Κατά πληροφορίες, στην έξοδο της Alpha Bank από την αγορά της Αλβανίας έχουν αντιδράσει και ελληνικές εταιρείες με σημαντική οικονομική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα.

Η Alpha Bank έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην πώληση της θυγατρικής στην Αλβανία, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με διατήρηση των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία και την Κύπρο, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των διεθνών δραστηριοτήτων.

Όπως έχει εξηγήσει η διοίκηση της τράπεζας, οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται με κριτήριο την οικονομική αποδοτικότητα των επί μέρους δραστηριοτήτων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι δραστηριότητες στη Ρουμανία έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης με υψηλά περιθώρια κερδοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha είχε ανακοινώσει στα τέλη του 2020 ότι ολοκλήρωσε τις διαδικασίες εσωτερικού μετασχηματισμού των θυγατρικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή άρχισε να υλοποιείται προ διετίας και εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην ανάδειξη αξίας στον όμιλο.

Ειδικότερα, η Alpha Bank ενοποίησε κάτω από μια 100% θυγατρική holding εταιρεία τις διεθνείς εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα και συγκεκριμένα τις Alpha Bank Romania, Alpha Bank Cyprus και Alpha Bank Albania.

Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών στην Αλβανία ανήλθε την 31.12.2020 σε 23,452 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα προ φόρων σε κέρδη 1,246 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός προσωπικού σε 416 άτομα.

Στην αναφορά της για την οικονομική κατάσταση στη χώρα, η Alpha σημειώνει στις οικονομικές καταστάσεις 2020 ότι:

  • Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ στην Αλβανία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής της Αλβανίας (INSTAT), ήταν αρνητικός στο -3,5%, σε ετήσια βάση, στο τρίτο τρίμηνο του 2020, από -10,2% στο δεύτερο τρίμηνο και -2,3%, στο πρώτο τρίμηνο του έτους (μη εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία).
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Autumn 2020 Economic Forecast) προβλέπει ύφεση της τάξης του 6,8%, καθώς η πανδημία Covid-19 αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τον τουρισμό, στον οποίο βασίζεται σε σημαντικό βαθμό η οικονομία της Αλβανίας.
  • Σημειώνεται ότι, τον Απρίλιο 2020, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε έκτακτη βοήθεια ύψους Ευρώ 174 δισ., για την κάλυψη αναγκών στο ισοζύγιο πληρωμών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημικής κρίσης και μετά από τον ισχυρό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου 2019.
  • Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Autumn 2020 Economic Forecast) εκτιμάται σε 1,9%, το 2020, ενώ, για το 2021, προβλέπεται ότι θα αυξηθεί σε 2,1%.
  • Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Autumn 2020 Economic Forecast) προβλέπει ότι από 66,3% του ΑΕΠ το 2019 θα αυξηθεί σε 78,8% για το 2020 και θα υποχωρήσει σε 77,4% το 2021.
  • Επίσης, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από 7,6% του ΑΕΠ το 2019 σε 10,9% το 2020, ενώ θα μειωθεί σε 9% το 2021 (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Autumn 2020 Economic Forecast).

Πηγή: businessdaily.gr

Συνάντηση Ζάεφ - Ερντογάν στην Τουρκία
Μέσω Άγκυρας το κινεζικό εμβόλιο στην Αλβανία
 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Σάββατο 22/01/22, 14:38

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη