Αλβανία προς ΟΗΕ: Πολεμάμε ριζοσπαστικά τη διαφθορά

Αλβανία προς ΟΗΕ: Πολεμάμε ριζοσπαστικά τη διαφθορά

Η Υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας Etilda Gjonaj (Ετίλντα Γκιόναϊ) συμμετείχε στην ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στην ομιλία της, η Gjonaj ανέφερε ότι είναι μεγάλο προνόμιο να παρευρίσκεται υπό την ιδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης της Αλβανίας, στη σύνοδο «Σχετικά με προκλήσεις και μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς».

«Αυτή η συνάντηση χρησιμεύει ως υπενθύμιση για να προωθήσουμε τις προσπάθειές μας στην πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά πάνω απ' όλα, να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο να βρούμε νέους τρόπους και μέσα για την καταπολέμηση της διαφθοράς», δήλωσε.

Αναφερόμενη στο θέμα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η Gjonaj είπε ότι «η διαφθορά παραβιάζει αναμφίβολα τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Αφορά την ουσία της εμπιστοσύνης που δίνει ο πολίτης στην κυβέρνηση προκειμένου η τελευταία να εκπληρώσει τις ευθύνες της. Η πρόοδος και η ευημερία μιας χώρας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα εμπόδια που δημιουργούν οι διεφθαρμένες πρακτικές σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.»

«Η Αλβανία υπέφερε εκτενώς από την ύπαρξη διεφθαρμένων φαινομένων τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που εμπόδισε τη διαδικασία εκδημοκρατισμού, οικονομικής ανάπτυξης, ποιότητας παροχής υπηρεσιών και επιδόσεων ολόκληρης της κοινωνίας στο σύνολό της. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση της Αλβανίας έχει τοποθετήσει την καταπολέμηση της διαφθοράς στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα μέσω οριζόντιων πολιτικών, καθώς και πολύ – επίπεδων μηχανισμών για την καταπολέμησή της. Είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε τη διαφθορά και να ενισχύσουμε το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είδαμε την απόλυτη ανάγκη να αρχίσει η Αλβανία να κάνει εκκαθάριση στο Μέγαρο της Δικαιοσύνης, προκειμένου να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητα των περαιτέρω προσπαθειών της κατά της διαφθοράς σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής της δράσης», ανέφερε.

Επίσης πρόσθεσε: «τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως ποτέ άλλοτε, η Αλβανία έχει πραγματοποιήσει την πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στο δικαστικό της σύστημα, η οποία αποσκοπεί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών σε ένα δικαστικό σύστημα που βασίζεται στην ακεραιότητα, τη διαφάνεια, τον επαγγελματισμό, την αποτελεσματικότητα και πάνω απ' όλα, στην ανεξαρτησία ».

Τέλος η Αλβανίδα Υπουργός επανέλαβε: «η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης στην Αλβανία ήταν μια πολύ δύσκολη προσπάθεια. Ωστόσο, μέσω της ανεκτίμητης υποστήριξης των διεθνών εταίρων μας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο άξιο αυτής της πρόκλησης…Είμαι εδώ σήμερα για να εκφράσω την πλήρη βούληση της αλβανικής κυβέρνησης να λάβει όλα τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται για την προώθηση αυτού του κοινού αγώνα κατά της διαφθοράς. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το φόρουμ θα χρησιμεύσει για όλους μας ως ευκαιρία ενίσχυσης της εφαρμογής της Ηνωμένης Σύμβασης των Εθνών κατά της Διαφθοράς και ως κοινή πλατφόρμα για τον πολλαπλασιασμό και την εντατικοποίηση των αμοιβαίων προσπαθειών μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς με στόχο την ενίσχυση του κράτους δικαίου, τη διασφάλιση της ταχείας προόδου για τις χώρες μας και την προσφορά ενός κόσμου ευκαιριών για τους πολίτες μας », κατέληξε.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου