Η Σερβία απαιτεί σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο

Η Σερβία απαιτεί σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία να καταλήξουν σε συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ.

«Εμείς και η Ευρωπαϊκή Ένωση αισθανόμαστε ένα είδος επείγοντος για αυτήν τη διαδικασία και θα θέλαμε τα μέρη να προχωρήσουν γρήγορα» , δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση του Κοσσυφοπεδίου.

Όσον αφορά την Ένωση, ο Palmer είπε ότι τα μέρη που συμμετέχουν στον διάλογο πρέπει να σέβονται όλες τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Το Βελιγράδι απαιτεί να συγκροτηθεί η Ένωση Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη στις Βρυξέλλες το 2013, αλλά η κυβέρνηση του Κούρτι ανακοίνωσε ότι είναι αντίθετη με αυτό το έργο.

Αν και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου θεωρεί ότι υπάρχουν αντισυνταγματικά στοιχεία στη συγκεκριμένη συμφωνία, ο Πάλμερ δήλωσε ότι οι παράμετροι που απαιτούνται στη συζήτηση δεν πρέπει να εμποδίζουν τη διαδικασία.

Όσον αφορά τη συνάντηση Κούρτι – Βούτσιτς στα μέσα Ιουνίου, ο Πάλμερ είπε ότι εναπόκειται στους ηγέτες των δύο χωρών να αποφασίσουν για τα θέματα που θα συζητήσουν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου