Αλβανία: Μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2022

Αλβανία: Μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2022

Με υψηλή συμμετοχή στη διαδικασία της ψηφοφορίας, η Αλβανία ξεπέρασε το απαιτούμενο όριο ψήφων για να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η Δημόσια Τηλεόραση παρουσίασε το έγγραφο της Εκλογικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών που δείχνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που δίνει στην Αλβανία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το έτος 2022-2023.

84 από τις 115 επιλέξιμες χώρες του ΟΗΕ συμμετείχαν στην ψηφοφορία που όρισε ως μέλη την Αλβανίας, την Κορέα, την Ιρλανδία, τη Σρι Λάνκα και το Μεξικό για το επόμενο έτος, ανακοίνωσε η Επιτροπή.

Όπως αναφέρει το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο, η διαδικασία που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά υπήρξε αντικείμενο πιέσεων για την εξωτερική πολιτική της Αλβανίας εδώ κι αρκετό διάστημα, δίνει στη χώρα για πρώτη φορά θέση σε μια στρογγυλή τράπεζα που συζητούνται επείγοντα θέματα σύγκρουσης ή συστάσεις διαδικασίας για χώρες που αντιμετωπίζουν αυτήν τη δομή.

Η αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει επί του παρόντος το Κοσσυφοπέδιο από το ψήφισμα 1344 μετά την κρίση με τη Σερβία και την προστασία που έλαβε από το ΝΑΤΟ.

Η Αλβανία είναι υποψήφια από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που γεωγραφικά εκπροσωπείται σήμερα από την Εσθονία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία θα πρέπει να αποχωρήσει την 1η Ιανουαρίου μεταβιβάζοντας τη θέση της στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου