Ζάεφ: Σερβία και Κόσοβο να συμφωνήσουν όπως εμείς στις Πρέσπες

Ζάεφ: Σερβία και Κόσοβο να συμφωνήσουν όπως εμείς στις Πρέσπες

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, παραπέμπει στα λεγόμενα «non papers» έγγραφα που στοχεύουν στη διέγερση των εθνικιστικών συναισθημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και στην αποδυνάμωση της επιρροής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ο Ζάεφ χαρακτήρισε τους υποστηρικτές των εθνικιστικών πολιτικών στην περιοχή «non papers» και πρόσθεσε ότι «τέτοια έγγραφα εμφανίζονται στο προσκήνιο κάθε φορά που αποτυγχάνει η Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί στην ιδέα της συζήτησης των συνόρων στα Βαλκάνια ενισχύοντας τις διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην περιοχή.

«Αυτά πρέπει να είναι σήματα προς τη Βουλγαρία και τις Βρυξέλλες ότι πρέπει να συνεχίσουν εντατικά τη διαδικασία ένταξης της περιοχής στην ΕΕ». «Είναι η επιστροφή του χρέους στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας το χρέος αυτό είναι 10 φορές μεγαλύτερο», δήλωσε ο Ζάεφ.

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων σχολίασε επίσης τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου – Σερβίας, προτείνοντας στους ηγέτες αυτών των δύο χωρών να πάρουν το παράδειγμα της Συμφωνίας Πρεσπών.

Αφήστε τους να μάθουν από το παράδειγμά μας με την Ελλάδα. «Οι πόρτες του παρελθόντος πρέπει να είναι κλειστές όταν ανοίξουν τα παράθυρα του μέλλοντος», δήλωσε ο Ζάεφ.

Τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ελευθερώσει άνευ όρων τη βίζα με το Κοσσυφοπέδιο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου