Τον Σόρος καταγγέλει ο Μπερίσα για την δίωξη του από τις ΗΠΑ

Τον Σόρος καταγγέλει ο Μπερίσα για την δίωξη του από τις ΗΠΑ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Washington Times, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, επιμένει πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη σχετικά με τους ισχυρισμούς του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, αλλά πως ο τελευταίος βασίστηκε στην παραπληροφόρηση του γνωστού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος.

Ο πρώην Αλβανός πρωθυπουργός, ορκίστηκε να καταπολεμήσει τους ισχυρισμούς του Μπλίνκεν, που είχανε ως συνέπεια την κήρυξή του ως «persona non grata» στις ΗΠΑ, ενώ κάλεσε δημόσια την κυβέρνηση Μπάιντεν, ζητώντας να αποδείξει με στοιχεία αυτούς ισχυρισμούς της.

«Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι αυτή η δήλωση εναντίον μου βασίστηκε εξ ολοκλήρου σε παραπληροφόρηση που ο κ. Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλινκεν πήρε από ένα διεφθαρμένο λόμπι με τη συμμετοχή του Έντι Ράμα και του Τζωρτζ Σόρος, που είναι στενοί φίλοι», δήλωσε ο κ. Μπερίσα.

Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες και πληροφορίες, ούτως ώστε να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του Μπλίνκεν. Ο Μπερίσα είναι ο τέταρτος αξιωματούχος της Αλβανίας που του απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ λόγω υποψίας διαφθοράς, ανέφερε το Associated Press.

Από αλβανικής πλευράς, ο νυν πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, χαρακτήρισε το Μπερίσα σημαντικό ηγέτη και καλεί τις ΗΠΑ να αποδείξουν με στοιχεία τους ισχυρισμούς τους.

Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε πως οι διαδοχικές διοικήσεις των ΗΠΑ συνεργάζονταν στενά μαζί του, επαινώντας τον πολλές φορές για τις πρωτοβουλίες που λάμβανε στην πάταξη της διαφθοράς, ενώ εκείνος ήταν που εισήγαγε την Αλβανία στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπερίσα κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ανέφερε πως μετά από μια 30ετή καριέρα στην πολιτική, αυτός και η σύζυγός του ζουν σε ένα μικρό διαμέρισμα στην πρωτεύουσα των Τιράνων με αποταμιεύσεις 100 χιλιάδες ευρώ και 120 χιλιάδες δολαρίων. Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα παιδιά του δεν επωφελήθηκαν ποτέ από διεφθαρμένες δραστηριότητες.

«Παρά τις τεράστιες κατηγορίες», είπε, «ποτέ δεν είχαν, ή ποτέ δεν αποδείχθηκε ότι είχαν, μια δεκάρα από το δημόσιο τομέα και ποτέ δεν συνεργάστηκαν με ιδιωτικές εταιρείες που συνεργάστηκαν με τον δημόσιο τομέα».

Τέλος, ο Μπερίσα ισχυρίζεται πως είναι θύμα μιας πολιτικής εκστρατείας επιχρισμάτων που δημιουργήθηκε από ένα δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που λειτουργούν στην Αλβανία και σε άλλα βαλκανικά κράτη, με την υποστήριξη των Ιδρυμάτων Ανοιχτής Κοινωνίας του κ. Soros.

«Ήμουν ειλικρινής κριτικός του Τζορτζ Σόρος και του στενού του φίλου Έντι Ράμα, και εξαιτίας αυτού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κάνει αυτόν τον ισχυρισμό εναντίον μου και με εμπόδισε», είπε στους The Times. «Δεν υπάρχει άλλος λόγος. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει άλλος λόγος.»

Στη συνέχεια των ισχυρισμών του για τον Σόρος, ο Μπερίσα ανέφερε πως εκείνος και οι ΜΚΟ που υποστηρίζονται απ' αυτόν στην περιοχή, είχαν εναντίον του διενέξεις από το 2017, όταν απέρριψε δημόσια τις προτάσεις για αλλαγές στα σύνορα Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου.

Ο Μπερίσα είπε ότι η πρωτοβουλία της κήρυξής του ως «persona non grata» προωθήθηκε από ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τον Σόρο και ότι την απέρριψε επειδή πίστευε ότι θα οδηγούσε σε εθνοτική βία. «Η αλλαγή συνόρων σήμαινε τον καθαρισμό και τη μετατόπιση των πληθυσμών», είπε. «Σημαίνει μια μεγαλύτερη Σερβία».

Ωστόσο τα ιδρύματα Open Society του κ. Soros δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό των δηλώσεων Μπερίσα, ούτε και κάποιος εκπρόσωπος του Σόρος προχώρησε σε κάποιο σχολιασμό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου