Σλοβενία: Διαδηλώσεις κατά του Γιάνες Γιάνσα

Σλοβενία: Διαδηλώσεις κατά του Γιάνες Γιάνσα

Συνθήματα αντηχούσαν χθες στους δρόμους της Λιουμπλιάνας όπου έκαναν πορεία - για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες - χιλιάδες πολίτες για να απαιτήσουν την παραίτηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα, την ώρα που συνεχίζονται οι προετοιμασίες στη Σλοβενία καθώς η χώρα θα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μερικές εβδομάδες.

Χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα κομμάτων της αντιπολίτευσης και συνδικάτων και συμμετείχαν στην κινητοποίηση, μετέδωσε το δημόσιο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA.

Στη διάρκεια συνάντησής του με ξένους προσκεκλημένους και διπλωμάτες στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την προεδρία της ΕΕ, ο σλοβένος πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ άσκησε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό.

Οι αντίπαλοι της κυβέρνησής του της προσάπτουν ενδημική διαφθορά, επίθεση στην ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, ξήλωμα κοινωνικών κατακτήσεων και αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του κράτους του δικαίου στη χώρα των Βαλκανίων.

Ο κ. Γιάνσα, 62 ετών, στην εξουσία από τον Μάρτιο του 2020, όταν κατέρρευσε προηγούμενη κυβέρνηση, έχει ξεπεράσει αρκετές προσπάθειες της αντιπολίτευσης για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα, συμπεριλαμβανομένης πρότασης μομφής που απορρίφθηκε στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Κανονικά, οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη χώρα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων σε περίπου έναν χρόνο.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα άρχισαν χθες επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία, αντιπροσωπεύοντας τις δύο χώρες που άσκησαν το τελευταίο έτος την προεδρία της ΕΕ. Η Λιουμπλιάνα πρόκειται να την αναλάβει για το εξάμηνο που αρχίζει την 1η Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  

Έτοιμος για τον επόμενο άθλο του ο Αλέξανδρος Μίλο...
Soreca: Η Αλβανία να κάνει το βήμα προς την ΕΕ
 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Πέμπτη 02/12/21, 15:33

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη