Η πρώτη νίκη για τη διάσωση του Αώου είναι γεγονός

Η πρώτη νίκη για τη διάσωση του Αώου είναι γεγονός

Το Διοικητικό Δικαστήριο των Τιράνων απέρριψε ως αβάσιμη την αγωγή που ασκήθηκε από τον προγραμματιστή του Kalivaç HPP, τουρκική-αλβανική κοινοπραξία Ayen-Alb, κατά του Αλβανικού Υπουργείου Τουρισμού και Περιβάλλοντος.

Η αγωγή αμφισβητούσε την αρνητική περιβαλλοντική δήλωση του Υπουργείου Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, μια δήλωση που απέρριπτε τον αντίκτυπο της Ayen-Alb στην περιβαλλοντική εκτίμηση, διακόπτοντας έτσι την κατασκευή του φράγματος επ' αόριστον.

Τα νέα ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά από τον ακτιβιστή Ulrich Eichelmann, CEO της Riverwatch, στο Twitter.

Η EcoAlbania, μια περιβαλλοντική ΜΚΟ που είχε υποβάλει ενημερωτικό σημείωμα για την υποστήριξη της απόφασης του Υπουργείου, επιβεβαίωσε τα νέα μέσω δελτίου τύπου.

Κατά τον Οκτώβριο του 2017, το Υπουργείο Ενέργειας ανέθεσε στην τουρκική εταιρεία Ayen Enerji, σε συνεργασία με την αλβανική εταιρεία Fusha, το συμβόλαιο για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Kalivaç στον ποταμό Αώο.

Ωστόσο, το Σεπτέμβριο του 2020, το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Αλβανίας (AKM) απέρριψε την εκτίμηση περί περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Ayen και εξέδωσε αρνητική περιβαλλοντική δήλωση, ουσιαστικά εμποδίζοντας την Ayen-Alb να συνεχίσει την κατασκευή του έργου.

Η Ayen-Alb υπέβαλε αγωγή ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου των Τιράνων εναντίον του Υπουργείου τον Φεβρουάριο του 2021, ζητώντας να κηρυχθεί άκυρη η Αρνητική Διακήρυξη.

Η κατασκευή του φράγματος Kalivaç ήταν αμφιλεγόμενη, με τους κατοίκους της περιοχής, μαζί με εθνικές και διεθνείς ΜΚΟ να διαμαρτύρονται για το έργο.

Αρκετές οργανώσεις και 39 μέλη της κοινότητας υποστήριξαν την υπόθεση του Υπουργείου Τουρισμού και Περιβάλλοντος με γνώμες και μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων.

Ακτιβιστές τόσο σε τοπικό όσο και στο εξωτερικό, καθώς και διασημότητες όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο έχουν μιλήσει για την υποστήριξη του εν λόγω ποταμού ούτως ώστε να ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο, προκειμένου προστατευθεί από καταστροφικές και εκμεταλλευτικές εξελίξεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου