Στις 23 Ιουνίου η απόφαση για την νομιμότητα των δημοτικών εκλογών του 2019 στην Αλβανία

Στις 23 Ιουνίου η απόφαση για την νομιμότητα των δημοτικών εκλογών του 2019 στην Αλβανία

Στις 23 Ιουνίου πρόκειται να συνεδριάσει το Συνταγματικό Δικαστήριο Αλβανίας προκειμένου να εξετάσει την προσφυγή της Ένωσης των Δημαρχείων Αλβανίας σχετικά με τη νομιμότητα των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 30/6/2019. Εκλογές για τις οποίες αφενός δεν υπήρξε έγκριση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας και αφετέρου δεν υπήρχε η συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

Είναι άξιο να αναφερθεί ότι υπήρξε και σχετική εισήγηση από την Επιτροπή της Βενετίας, η οποία με τη σειρά της γνωμοδότησε να ακυρωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα - συγκεκριμένα για τους δήμους όπου υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος - και οι εν λόγω εκλογές να κηρυχθούν παράνομες. Ένας από αυτούς τους δήμους ήταν και αυτός της Χιμάρας.

Επομένως, αναμένεται εναγωνίως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία - όπως όλα δείχνουν – θα αποφασιστεί το πότε θα διεξαχθούν εκ νεου δημοτικές εκλογές με νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες. Η εκτίμηση που υπάρχει από τους πολιτικούς κύκλους και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ότι οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2022. Ακόμη, φήμες λένε ότι υπάρχει κοινή γνώμη και συνεννόηση μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων να επαναληφθούν οι εκλογές αυτές, ακυρώνοντας το αποτέλεσμα του 2019.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου