Το 70% των πολιτών στα Δυτικά Βαλκάνια φοβούνται τη διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση

Το 70% των πολιτών στα Δυτικά Βαλκάνια φοβούνται τη διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση

Δυτικά Βαλκάνια: Το 70% των πολιτών φοβούνται τη διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει δείξει ότι οι απειλές για την ασφάλεια δεν σταματούν καμιά στιγμή, δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC), Majlinda Bregu. Όπως επισημαίνει το Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο, η οργάνωση αυτή παρουσίασε στο Σεράγεβο την περιφερειακή έρευνα για θέματα ασφάλειας – SecuriMeter στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία, με τη συμμετοχή πάνω από 6.000 άτομα, το 64% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση της ασφάλειας, ενώ το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία, η μεταναστευτική κρίση και τα fake news αποτελούν προκλήσεις ασφαλείας για τους περισσότερους από αυτούς.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον δεδομένου ότι το 82% των ερωτηθέντων επισημαίνουν το οργανωμένο έγκλημα ως την κύρια απειλή για την ασφάλεια και το 55% αυτού του ποσοστού δηλώνει ότι η διαφθορά είναι αυτό που τροφοδοτεί την ύπαρξή της», δήλωσε η Bregu.

«Στα Δυτικά Βαλκάνια, το 56% των πολιτών υποστηρίζει σθεναρά το έργο των υπηρεσιών επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά όταν πρόκειται για το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το 48% είναι δυσαρεστημένο», δήλωσε η Bregu.

Σύμφωνα με την ίδια, για το 70% των πολιτών των Δυτικών Βαλκανίων, οι απειλές για την ασφάλεια έχουν πλέον μεταφερθεί στον ψηφιακό κόσμο και φοβούνται ότι τα παιδιά τους ή οι νέοι συγγενείς τους ενδέχεται να ριζοσπαστικοποιηθούν στο Διαδίκτυο.

«Όταν ρωτήθηκαν για τον αντίκτυπο της παραπληροφόρησης, το 76% των πολιτών σε ολόκληρη την περιοχή θεωρούν την παραπληροφόρηση έναν νέο τρόπο μάχης, ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό 77% είναι εκείνοι που βλέπουν τα fake news ως σημαντικό πρόβλημα», πρόσθεσε η Bregu.

Το RCC ιδρύθηκε το 2008 ως διάδοχος του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με στόχο τη διευκόλυνση της περιφερειακής συνεργασίας και την υποστήριξη της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου