Πύραυλοι Patriot στην Αλβανία και η Τουρκία στο Αιγαίο

Πύραυλοι Patriot στην Αλβανία και η Τουρκία στο Αιγαίο

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε σήμερα μια μεγάλη άσκηση που καλύπτει ολόκληρη την παράκτια γραμμή της Τουρκίας, δίνοντας φυσικά έμφαση στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ενημέρωσης αναφέρουν ότι 123 στρατιωτικά πλοία, 10 υποβρύχια, 11 αεροπλάνα, 16 ελικόπτερα και μεγάλος αριθμός αεροσκαφών θα συμμετέχουν στην άσκηση "Θαλασσόλυκος". Εκτός αυτού, οι Τούρκοι εξασκούνται και στην απόβαση - κατάληψη νήσων.

Η άσκηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της γνωστής "Γαλάζιας Πατρίδας», ωστόσο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα αποτελεί απάντηση στις ενέργειες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όπως εκείνες των ΗΠΑ και της Γαλλίας, που συνεργάζονται με τον Ελληνικό Στρατό στο Αιγαίο.

Μόλις την προηγούμενη μέρα, άρχισε η εκπαίδευση Αμερικανών και Ελλήνων στο Αιγαίο, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία για το γεγονός ότι, όπως και οι Γάλλοι, οι Αμερικανοί σκοπεύουν να πουλήσουν στην Ελλάδα την προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία τους προκειμένου να εξισορροπήσουν τις δυνάμεις στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, το ΝΑΤΟ αυτή την περίοδο "τρέχει" τη μεγάλη άσκηση «Defender Europe21», η οποία περιλαμβάνει πολλές χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας.

Ολόκληρα τα Βαλκάνια μπορούν να θεωρηθούν ως μια εν δυνάμει «πολεμική ζώνη» με χιλιάδες στρατεύματα του ΝΑΤΟ τοποθετημένα σε διάφορες χώρες.

Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ, νωρίτερα από την τουρκική άσκηση στο Αιγαίο, μετέφεραν στην πόλη Κουτσιόβα της Αλβανίας πυραύλους «Patriot» στην, θέλοντας έτσι να περάσουν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν σκοπεύουν να δείξουν ενδώσουν σε άλλα κράτη που απειλούν τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου