Επιμένει η Βουλγαρία στο βέτο κατά των Σκοπίων

Επιμένει η Βουλγαρία στο βέτο κατά των Σκοπίων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Στο κενό έπεσαν οι απόπειρες Ευρωπαίων αξιωματούχων να πεισθεί η Βουλγαρία να άρει το βέτο στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Σβετλάν Στόεφ δήλωσε στον επίτροπο Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέλι και στον υπουργό Εξωτερικών της προεδρεύουσας Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, που επισκέφθηκαν χθες τη Σόφια, ότι η στάση της χώρας του δεν θα αλλάξει.

Η επιμονή της Σόφιας στο βέτο, που είχε αποφασιστεί από τη βουλγαρική Βουλή το 2019 και είχε διατυπωθεί από τον τέως πρωθυπουργό Μπορίσοφ τον Δεκέμβριο του 2020, εκτροχιάζει τον προγραμματισμό της Ε.Ε. για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο. Η Βουλγαρία αυτή τη στιγμή διοικείται από υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ. Παρά το γεγονός ότι το εθνικιστικό VMRO του Κασιμίρ Καρακατσάνοφ δεν εκπροσωπείται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας, η στάση της Σόφιας παραμένει αμετακίνητη.

Η Βουλγαρία ζητεί από τη Βόρεια Μακεδονία να αναγνωρίσει ότι ο λαός της έχει βουλγαρικές ρίζες, ενώ η Βόρεια Μακεδονία υποστηρίζει ότι η εθνική υπόστασή της δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. «Εχουμε εγγυήσεις ότι θα σταματήσει η αντιβουλγαρική εκστρατεία των Σκοπίων; Οτι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα διώκει άτομα με βουλγαρική εθνική συνείδηση; Οτι δεν θα κατάσχονται τα βουλγαρικά βιβλία στα σύνορα, δεν θα μπλοκάρεται η βουλγαρική τηλεόραση και δεν θα συναντούν εμπόδια οι Βούλγαροι επενδυτές;», ρώτησε η τέως υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχάριεβα, που ανήκει στο GERB του τέως πρωθυπουργού Μπορίσοφ. «Εγώ δεν είδα τέτοιες εγγυήσεις», προσέθεσε, υποστηρίζοντας ότι το προσχέδιο της πρότασης που παρουσίασε χθες η αποστολή της Ε.Ε. κυκλοφορούσε εδώ και ημέρες στις Βρυξέλλες και το περιεχόμενό του ήταν γνωστό.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου