Η Βουλγαρία δεν αλλάζει τη στάση της για τα Σκόπια

Η Βουλγαρία δεν αλλάζει τη στάση της για τα Σκόπια

Οι τελευταίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια φαίνεται πως δημιουργούν καταστάσεις εξελίξεων "ντόμινο".

Αυτή τη φορά η Βουλγαρία φαίνεται αποφασισμένη να πιέσει κι άλλο τα Σκόπια, μη αλλάζοντας την προσέγγισή της στα θέματα της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης.

Ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν τη Βουλγαρία και τη Σκόπια κατά τη χθεσινή μέρα για να συζητήσουν τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ με τις αρχές των δύο χωρών.

Μετά τη συνάντηση στη Σόφια, ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ Σβετλάν Στόεφ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη θέση της Βουλγαρίας.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή σε έναν υπεύθυνο, ανοιχτό και ποιοτικό διάλογο με τη Βόρεια Μακεδονία.

"Αναμένουμε από τους γείτονές μας στην περιοχή να εργαστούν με πνεύμα τιμιότητας και εποικοδομητικότητας.

Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει μια γενική συμφωνία για αυτό το θέμα και δεν μπορεί να αναμένεται καμία αλλαγή στην εθνική θέση της Βουλγαρίας", δήλωσε ο Στόεφ, αναφέρει ο ιστότοπος META μετά των Σκοπίων.

Η Βουλγαρία θα πραγματοποιήσει τις δεύτερες κοινοβουλευτικές εκλογές φέτος τον Ιούλιο, καθώς κανένα κόμμα δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση μετά από τις εκλογές τον Απρίλιο.

Ο ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βαρχέλι, επισκέφθηκαν επίσης τα Σκόπια, όπου συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον Αναπληρωτή πρωθυπουργό Νικόλα Ντιμίτροφ και τον Υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι.

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, ο Σίλβα και ο Βαρχέλι υπέβαλαν σήμερα πρόταση με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου