Προς αναστολή οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

Προς αναστολή οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία λόγω των «εχθρικών» πολιτικών της.

"Προτρέπουμε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ να θέσουν όποια θετική ατζέντα μπορούν να ακολουθήσουν με την Τουρκία σχετικά με τη δημοκρατική μεταρρύθμιση", ανέφερε η εισηγήτρια της Σοσιαλιστικής και Δημοκρατικής της Euractive Nacho Sánchez Amor.

Οι ευρωβουλευτές επέκριναν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία και την εξωτερική πολιτική της, ψηφίζοντας το ψήφισμα με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές.

Επίσης απαίτησαν από την Τουρκία να απελευθερώσει ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και άτομα που κρατούνται χωρίς νόμιμους λόγους.

"Τα τελευταία χρόνια, η τουρκική κυβέρνηση απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ."

Ως αποτέλεσμα, οι σχέσεις έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα", ανέφεραν μέλη του ΕΚ.

Από την άλλη πλευρά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε ότι η Άγκυρα είναι βασικός εταίρος για τη σταθερότητα στην περιοχή, σημειώνοντας τον ρόλο της Τουρκίας στη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων.

Ωστόσο, σύμφωνα με αυτούς, η χρήση μεταναστών και προσφύγων «ως εργαλείο πολιτικής επιρροής και εκβιασμού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου