Η Σλοβενία επιμένει στην ένταξη Αλβανίας και Σκοπίων στην ΕΕ

Η Σλοβενία επιμένει στην ένταξη Αλβανίας και Σκοπίων στην ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ilir Meta, έγινε την Τρίτη στη Λιουμπλιάνα επίσημα δεκτός από τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Janez Janša, στο περιθώριο της διαδικασίας Brdo-Brijuni.

Ο Αλβανός Πρόεδρος επαίνεσε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σταθερές και με θετική πρόοδο με την πάροδο των ετών, στον πολιτικό, διπλωματικό τομέα, την ασφάλεια και την άμυνα, ιδίως στο πλαίσιο περιφερειακών πρωτοβουλιών.

Ο Meta ευχαρίστησε τον Janša για την υποστήριξη που έδωσε στην Αλβανία στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατά την επόμενη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Σλοβενία, θα παραμείνει υπέρμαχος της ενσωμάτωσης της Αλβανίας και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Σλοβενία, σε όλες τις περιπτώσεις, συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που επέμειναν να ξεκινήσουν συνομιλίες για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Janša κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Πρόεδρο Meta.

Οι δύο συνομιλητές τόνισαν ότι η προτεραιότητα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι η στενή περιφερειακή συνεργασία και η εμβάθυνση των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων με τελικό στόχο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλβανός Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών και ζήτησε την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας του για το Κοσσυφοπέδιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ως απόφαση που βοηθά όχι μόνο το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και περιφερειακή συνεργασία./ibna

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου