Τα Δ. Βαλκάνια παροτρύνουν την ένταξη Αλβανίας και Σκοπίων στη ΕΕ

Τα Δ. Βαλκάνια παροτρύνουν την ένταξη Αλβανίας και Σκοπίων στη ΕΕ

Οι πρόεδροι της Σλοβενίας και της Κροατίας δέχτηκαν τους ηγέτες της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, των Σκοπίων, της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τη Δευτέρα στη 10η σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας Μπρντο-Μπριόνι στη Λιουμπλιάνα.

Η σύνοδος κορυφής αυτή τη φορά επικεντρώθηκε στην ένταξη της περιοχής στην ΕΕ, αλλά και στην ώθηση της ΕΕ για ταχύτερη πρόοδο με αυτές τις χώρες.

"Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση - και μάλιστα σύντομα - να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης και να συμπεριλάβει ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ, δεδομένης της προόδου που σημείωσε κάθε μία από τις χώρες", ανέφεραν οι ηγέτες στη δήλωσή τους.

Προέτρεψαν την ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και τα Σκόπια.

"Ζητούμε έντονα την έναρξη συνομιλιών για ένταξη με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ως επείγον ζήτημα, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις", αναφέρει το έγγραφο της συνόδου κορυφής.

Επιπλέον, η δήλωση υπογράμμισε την ανάγκη να λογοδοτούν εκείνοι που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των Γιουγκοσλαβικών πολέμων. Μόνο στο Κοσσυφοπέδιο, περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται 22 χρόνια μετά τον πόλεμο με τη Σερβία.

Η ανάγκη άρσης του καθεστώτος βίζας με "όλες" τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τονίστηκε επίσης στην κοινή δήλωση ως τρόπος για την ένταξη, αν και το Κοσσυφοπέδιο είναι η μόνη χώρα που χρειάζεται βίζα για να ταξιδέψει στον χώρο Σένγκεν.

Κατά την προετοιμασία για τη σύνοδο κορυφής, ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ επισκέφθηκε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων την τελευταία εβδομάδα. Σε συναντήσεις με τους ομολόγους του, τόνισε ότι η ένταξη στην ΕΕ θα συμβάλει στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή και ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία ένταξης.

Ωστόσο η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ επιβραδύνθηκε τα τελευταία χρόνια, με την Αλβανία και τα Σκόπια.

Η Βουλγαρία πρόσφατα άσκησε βέτο στην έναρξη συνομιλιών με τα Σκόπια για θέματα γλωσσικής διαφοράς και εθνικής ταυτότητας. Εάν συνεχιστεί το βέτο, η Αλβανία θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί, δεδομένου ότι οι δύο χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο μέχρι τώρα και η διχοτόμησή ως προς την ένταξή τους αντιτίθεται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Αλβανία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 2014. Το 2020, οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ανοικτές τις ενταξιακές συνομιλίες, αλλά έθεσαν ορισμένους όρους που πρέπει να πληροί η χώρα για να μπορέσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ένταξη. Περιλάμβαναν επιτεύγματα στον αγώνα κατά της διαφθοράς, του κράτους δικαίου, της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.

Κατά τα τελευταία 7 χρόνια, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα έχει κατηγορήσει επανειλημμένα συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες για τον αποκλεισμό της προόδου της Αλβανίας, λόγω των εσωτερικών τους προβλημάτων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου