Αλβανοί τζιχαντιστές στελεχώνουν εθελοντικά το ισλαμικό τρομοκρατικό τόξο

Αλβανοί τζιχαντιστές στελεχώνουν εθελοντικά το ισλαμικό τρομοκρατικό τόξο

Πολλές αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τον εμφύλιο της Συρίας, καθώς και με τις αντιμαχόμενες πλευρές που έδρασαν στην περιοχή. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εθελοντική στρατολόγηση Αλβανών στο πλευρό των ισλαμιστών, οι οποίοι κατατάσσονται στις οργανώσεις του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και Λεβάντε.

Μέσα σε αυτές τις εκατοντάδες ομάδες που απαρτίζουν το αχανές εμφυλιακό κράμα στη Συρία, βρίσκεται και η αλβανική ομάδα Xhemati Alban που μεταφράζεται ως «αλβανική ομάδα». Αρκετοί Αλβανοί από το Κόσοβο, τα Σκόπια, την Αλβανία και την κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία, συμμετείχαν στα πεδία συγκρούσεων στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου. Ο επικεφαλής Abu Qatada al-Albani (Abdul Jashari) ασχολήθηκε στο να εκπαιδεύσει τους άνδρες λέγοντας: «οι στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν σε όλους τους τύπους μεσαίων και βαρέων όπλων, και δημιουργήθηκε, επίσης μια ειδική ομάδα Αλβανών ελεύθερων σκοπευτών (..). Τόνισε ότι η ιδεολογική προσέγγισή τους δεν διαφέρει από αυτήν της Hayat Tahrir al-Sham».

Ο ιδρυτής αυτής της ομάδας Abu Qatada al-Albani είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους και μυστηριώδεις τζιχαντιστές που δραστηριοποιούνται στη Συρία. Πριν έρθει, ο Abu Qatada ήταν κάτοικος των Σκοπίων και σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο Abu Qatada είναι το ίδιο πρόσωπο που ονομάζεται Abdul Jashari, το οποίο εντασσόταν στις μαύρες λίστες στα τέλη του 2016, μαζί με τον Σαουδάραβα Αμπντουλάχ Αλ Αλ Μουχαϊσίνι, τον Συρο Αμπού Μαλίκ αλ Ταλί (Jamal Hassan Zainiya), και τον Ιορδανό Ashraf Ashraf Al-Alaq. Ο Abu Qatada έχει στενούς δεσμούς με τον Abu Muhammad al-Julani, και πολλές φορές έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση της επιρροής του τελευταίου πάνω στον επικεφαλής του Μετώπου Al-Nusra. Ένα από τα αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει ο Abu Qatada είναι ότι, μέχρι σήμερα, έχει γίνει αποδεκτός από τους περισσότερους τζιχαντιστές ηγέτες όλων των οργανώσεων.

O Kujtim Fejzullai σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο πριν από την επίθεση και δεξιά κατά τη διάρκεια αυτής.

Ο βασικός πυρήνας τους δραστηριοποιείται κυρίως πλέον στα όρη στο Καμπάνι στη βόρεια ύπαιθρο της Λαττάκειας. Η κύρια δραστηριότητα φαίνεται ότι αφορά τους ελεύθερους σκοπευτές και την παρακολούθηση αλλά η εκπαίδευση αφορά κάθε σχεδόν όπλο. Αρκετά αποσπάσματα προπαγάνδας που δημοσιεύθηκαν από την ομάδα δείχνουν ότι τα μέλη της διαθέτουν σημαντικές δυνατότητες . Φαίνεται να υπάρχει στον οπλισμό τους μια χρηματοδότηση, καθώς τα όπλα και ο εξοπλισμός τους είναι τυποποιημένα σε κάποιο βαθμό και η αναφερόμενη σε αρκετά μέσα καλή τους απόδοση ίσως επιβεβαιώνει τον σκοπό της «χορηγίας». Εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανό ότι ορισμένα μέλη της ομάδας ήρθαν στον «κόσμο της τζιχάντ» από στρατιωτικό υπόβαθρο. Η σημερινή μάχιμή τους δύναμη κυμαίνεται ανάλογα με τις πηγές από 30 έως 70 άτομα ενώ μαζί με τις οικογένειές τους φθάνουν τα 200.

Αλβανοί μαχητές συμμετείχαν επίσης και στον πόλεμο από τις αρχές του κιόλας όπως ο Lavdrim Muhaxheri, που βρέθηκε στις γραμμές μιας «συγγενικής» ομάδας της Αλ Νούσρα, σήμερα HTS. Ο συγκεκριμένος είχε ενδιαφέρουσα πορεία ξεκινώντας αρχικά ως στέλεχος της Δύναμ9ης Κοσόβου και του ΝΑΤΟ, για να βρεθεί το 2012 στη Συρία, στις τάξεις της Αλ Νούσρα η οποία ακόμα ήταν μέρος της Αλ Κάιντα. Το επόμενο έτος εισέρχεται ξανά στην Ευρώπη με άγνωστο δρομολόγιο και φθάνει στο Κόσοβο, όπου ταυτοποιείται σε ραμαζάνι με την Ισλαμική Κοινότητα Κοσόβου. Ξαναγυρνάει στο πεδίο της μάχης αλλά αυτή τη φορά με μια ομάδα ομοεθνών του από διάφορα μέρη (Κόσοβο, Σκόπια) εντεταγμένος πλέον στο Ισλαμικό Κράτος. Τα καλέσματά του προς τους συμπατριώτες του σίγουρα είχαν κάποια απήχηση και προσέλκυσαν μερικούς από τους 500 περίπου συνολικά Αλβανούς με μ.ο. ηλικίας τα 30 έτη, που από το 2012 είχαν μεταφερθεί στη Συρία και το Ιράκ , εντασσόμενοι κυρίως στο Ισλαμικό Κράτος και στην Αλ Νούσρα. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι σε σχέση με τον πληθυσμό του 1,8 εκατομμυρίων, το Κόσοβο είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη πηγή ευρωπαίων τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Φαίνεται αξιοσημείωτο ότι αρκετές πηγές έχουν επιβεβαιώσει ότι αρκετοί Αλβανοί τζιχαντιστές που πολεμούσαν στο ISIL προσχώρησαν μετέπειτα στην αμιγώς αλβανική οργάνωση. Χωρίς την προσδοκία κάποιου είδους συμφιλίωσης μεταξύ του Al-Julani και του νεκρού σήμερα ηγέτη του IΚΙΛ Abu Bakr Al-Baghdadi, πολλά στοιχεία δείχνουν ότι αυτό ήταν μια ανεπίσημη αδήλωτη ανακωχή μεταξύ των δύο πλευρών.

Αλβανική ισλαμική τρομοκρατία στην Ευρώπη

Ένας από τους λόγους που οι Αλβανοί , και ιδιαίτερα αυτοί του Κοσόβου, επιστρέφουν στην πατρίδα τους, είναι οι εξαιρετικά χαμηλές ποινές που αντιμετωπίζουν. Παράδειγμα αποτελεί ο Fitim Lladrovci ο οποίος πολέμησε στη Συρία στο πλευρό του ΙΚΙΛ, επέστρεψε το 2015, εξέτισε δύο χρόνια στη φυλακή και στη συνέχεια βγήκε ως «ήρωας» και κάλεσε τους κατοίκους να ακολουθήσουν παράδειγμά του και ανέφερε δημοσίως ότι επιθυμεί τη σύσταση Ισλαμικού Κράτους στο Κόσοβο.

Στις 24 Απριλίου 2019 ο Bledar Ibrahimi συνελήφθη στην Αλβανική πόλη Ελμπασάν. Συμφωνα με τις κρατικές αναφορές θεωρείται «επικίνδυνο πρόσωπο για τη δημόσια ασφάλεια στην Ιταλία και υπάρχει υποψία ότι εμπλέκεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στην Ιταλία και την Αίγυπτο». Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε τον Μάρτιο από ιταλό εισαγγελέα «για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Ο Ibrahimi είχε ήδη απελαθει από την Ιταλία το 2016 και οι πληροφορίες αναφέρουν για ύποπτους δεσμούς με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Τον Νοέμβριο του 2020 και συγκεκριμένα στις 2 του μηνός, στην Αυστρία ξεσπάει ένοπλη τρομοκρατική επίθεση του Αλβανού στην καταγωγή Kujtim Fejzullai. Ο επιτιθέμενος ήταν οπλισμένος με ένα τυφέκιο ΑΚ, ένα πιστόλι και ένα μεγάλο μαχαίρι ενώ έφερε πάνω του και μια ψεύτικη ζώνη αυτοκτονίας με υποτιθέμενα εκρηκτικά. Συνολικά ο ισλαμιστής σκότωσε 4 άτομα και τραυμάτισε άλλα 23, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, πριν πέσει τελικά νεκρός από τις δυνάμεις της μονάδας Wega.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2020 η αστυνομία των Σκοπίων προχώρα στη σύλληψη 8 ανδρών οι οποίοι σχεδιάζαν τρομοκρατικές επιθέσεις υπέρ του ΙΚΙΛ, όπως επισήμως ανέφερε και το υπουργείο Εσωτερικών . Ένας από τους συλληφθέντες της είχε προηγούμενη καταδίκη για συμμετοχή σε ενέργειες του ΙΚΙΛ. Οι οκτώ συνελήφθησαν στην πόλη των Σκοπίων και στο Κουμάνοβο μετά από μια μακροχρόνια έρευνα.

Στην άλλη μεριά της Αδριατικής, στις 21 Απριλίου 2021 η ιταλική αστυνομία συνέλαβε έναν 28χρονο Αλβανό, τον Endri Elenzi, καταζητούμενο σε σχέση με την επίθεση φορτηγών της Νίκαιας το 2016.Ο ύποπτος πιστεύεται ότι είναι συνεργός του επιτιθέμενου, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, ο οποίος προκάλεσε τότε σφαγή, σκοτώνοντας 86 άτομα με την τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πόλη. Ο άνδρας καταζητήθηκε με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από γαλλικές αρχές για φερόμενη προμήθεια όπλων στον Bouhlel. Συνελήφθη από την ιταλική αστυνομία στην πόλη Σπαρανίσε, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια της Νάπολης.

Ο Idajet Balliu που πέθανε κατά τη διάρκεια των μαχών στη Συρία

Όπως όλα δείχνουν, οι Αλβανοί αποτελούν πηγή της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη συμμετέχοντας ακόμη και εθελοντικά σε κάθε είδους δραστηριότητα είτε αυτή αφορά τη στρατολόγηση μελών και την προώθησή τους σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, είτε και σε καλά οργανωμένες ισλαμικές επιθέσεις.

Παράθεση από: harakomata.blogspot.com

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου