Ε. Ράμα: Είμαστε έτοιμοι για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ (βίντεο)

Ε. Ράμα: Είμαστε έτοιμοι για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ (βίντεο)

Στην διάσκεψη για την Κατάσταση της Ένωσης εδώ στην Φλωρεντία, έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα που νίκησε πρόσφατα για τρίτη συνεχόμενη φορά στις εκλογές, σπάζοντας ένα ρεκόρ σ' αυτή τη χώρα των δυτικών Βαλκανίων. Η προσπάθεια της Αλβανίας να μπει στην Ε.Ε. ήταν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας. Πρωθυπουργέ Έντι Ράμα, σας ευχαριστώ που είστε μαζί μας.

Η προσπάθεια της Αλβανίας να μπει στην Ε.Ε. μπορεί να προχωρήσει με την πρόταση να υπάρξει σύντομα η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αλβανίας και των άλλων χωρών της Ε.Ε. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το βήμα;

Έντι Ράμα, Πρωθυπουργός Αλβανίας:

Είναι πολύ δύσκολο να σας πω γιατί έπρεπε να είχαμε κάνει αυτό το βήμα πριν κάποια χρόνια και μετά ξανά και ξανά. Δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της εσωτερικής δυναμικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ελπίζουμε να συμβεί τώρα. Δεν είναι λοιπόν εύκολο.

Τζόρτζια Ορλάντι, Euronews:

Τι είστε διατεθειμένος να κάνετε αν καθυστερήσουν και πάλι οι συνομιλίες;

Έντι Ράμα, Πρωθυπουργός Αλβανίας:

Δεν σχεδιάζουμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ένταξή μας, γιατί η Ευρώπη για μας δεν είναι ένας πολιτικός προορισμός ή σκοπός. Η Ευρώπη είναι μια θρησκεία και κανείς δεν μπορεί να προδώσει αυτή την θρησκεία στην Αλβανία, για τον απλό λόγο ότι η Ευρώπη είναι κάτι ιερό. Είναι ταυτόχρονα κάτι που οφείλουμε στα παιδιά μας. Γι' αυτό το λόγο το μόνο που θα κάνουμε είναι να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να κάνουμε την Αλβανία ένα πλήρως λειτουργικό ευρωπαϊκό κράτος.

Τζόρτζια Ορλάντι, Euronews:

Το να εντάξετε την Αλβανία στην Ε.Ε. είναι βασική πολιτική σας δέσμευση από την αρχή. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, τι σημαίνει σήμερα για την Αλβανία να μπει στην Ε.Ε.;

Έντι Ράμα, Πρωθυπουργός Αλβανίας:

Σημαίνει αυτό που σήμαινε πάντα, από την πρώτη μέρα. Οι Αλβανοί δεν έχουν κουραστεί να αγωνίζονται για να γίνουν μέρος της Ευρώπης. Οι απογοητεύσεις ήταν βέβαια αλλεπάλληλες. Η Ευρώπη δεν είναι καλή στο να τηρεί τις υποσχέσεις της. Έχουμε κάνει τη δουλειά που μας αναλογούσε και θα συνεχίσουμε να την κάνουμε, γιατί όπως είπα για μας η Ευρώπη είναι αυτό που ήταν πάντα, από την πρώτη μέρα που αφήσαμε πίσω μας τον κομμουνισμό. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που μπορούμε να επιλέξουμε. Ποτέ δεν είχαμε αυτή την επιλογή. Άλλοι αποφάσιζαν για μας. Η θέση μας ήταν σε διαφορετικούς χώρους και όχι σ' αυτόν που πάντα θέλαμε, ο οποίος είναι η Ε.Ε.

Τζόρτζια Ορλάντι, Euronews:

Με την διαδικασία ένταξης να διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο, φαίνεται ότι τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν γίνει το πεδίο μάχης και για άλλες δυνάμεις. Ποια είναι η άποψή σας και πού βρίσκεται η Αλβανία σ' όλο αυτό το ζήτημα;

Έντι Ράμα, Πρωθυπουργός Αλβανίας:

Καθώς δεν υπάρχει πλήρης ένταξη στην Ε.Ε., τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν μια γκρίζα ζώνη, που ελκύει και προσφέρει ευκαιρίες σε άλλες δυνάμεις, τρίτες χώρες που δεν μοιράζονται την ίδια αγαθή στάση, τις ίδιες αξίες και αρχές που προσφέρει η Ε.Ε. Για την Αλβανία δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος, γιατί οι Αλβανοί είναι φανατικοί με την Δύση και με την Ε.Ε. Οι άλλες χώρες πρέπει να διαχειριστούν περισσότερο ή λιγότερο την επιρροή που προσπαθούν να τους ασκήσουν άλλοι παίκτες.

Τζόρτζια Ορλάντι, Euronews:

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Αλβανία έχει κάνει πολύ μεγάλες συνταγματικές αλλαγές σε σχέση με την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αλλά δεν αρκεί. Πόσο έχει προχωρήσει η Αλβανία ειδικά στο ζήτημα του κράτους δικαίου;

Έντι Ράμα, Πρωθυπουργός Αλβανίας:

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να γίνεις μέλος της Ε.Ε. και να ξεκινήσεις τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, γιατί έτσι όπως είμαστε σήμερα, σίγουρα δεν είμαστε έτοιμοι να γίνουμε μέλη. Αλλά είμαστε παραπάνω από έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σ' αυτό το σημείο έγκειται η αντίφαση. Η Ευρώπη φέρεται κοντόφθαλμα και κάπως υποκριτικά, γιατί η Αλβανία αξίζει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Τζόρτζια Ορλάντι, Euronews:

Αυτή η πρόοδος στην οποία αναφέρεστε, σας βοήθησε να επανεκλεγείτε;

Έντι Ράμα, Πρωθυπουργός Αλβανίας:

Νομίζω ότι ο αλβανικός λαός έχει ξεκάθαρη άποψη ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει τη δουλειά που πρέπει να γίνει. Η τρίτη μου θητεία είναι μια σαφής εντολή να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι μια επιβράβευση για όσα έχουμε ήδη κάνει.

Τζόρτζια Ορλάντι, Euronews:

Όσον αφορά τη διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, ποια είναι η θέση σας σε σχέση με το ανεπίσημο έγγραφο που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες και υποστηρίζει την επαναχάραξη των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια; Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας μας είπε ότι αυτό θα είναι καταστροφικό.

Έντι Ράμα, Πρωθυπουργός Αλβανίας:

Η θέση μου είναι πολύ απλή όσον αφορά εμάς, κι όταν λέω εμάς, εννοώ όλους τους πρωταγωνιστές και τους παίκτες στην περιοχή: η Ε.Ε., οι Ηνωμένες Πολιτείες, όλοι οι παίκτες στην περιοχή. Δεν θα αντιμετωπίσουμε το status quo με μια ανοικτή και ξεκάθαρη προσέγγιση. Θα υπάρξουν απογοητεύσεις, θα ανακύψουν γελοίες και παράξενες ιδέες, γιατί το status quo δεν είναι επιλογή. Ενώ έχουμε μεγάλες διαφωνίες να επιλύσουμε, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε για αυτά τα ζητήματα. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να έλθουμε κοντά για να ενισχύσουμε την συνεργασία μας και να δημιουργήσουμε στα Βαλκάνια μια πλήρως λειτουργική ζώνη Σένγκεν, όπου θα εφαρμόζονται και οι τέσσερις ευρωπαϊκές ελευθερίες.

Πήγη: Τζόρτζια Ορλάντι / Euronews

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου