Σλοβένος Πρόεδρος: Δεν προώθησα την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια

Σλοβένος Πρόεδρος: Δεν προώθησα την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια

Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, σε κοινή διάσκεψη με την Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, υποστήριξε ότι δεν προώθησε την ιδέα της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια εντελώς αντίθετη στάση και ότι τέτοιες εναλλακτικές δεν πρέπει να τις πιστεύουμε.

"Θέλω να πείσω τους συνομιλητές να επικεντρωθούν στη διαδικασία διεύρυνσης και μεταρρύθμισης", δήλωσε ο Πάχορ.

Νωρίτερα, ο Σλοβένος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι βλέπει μείωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, λόγω της επιβράδυνσης της διεύρυνσης της ΕΕ.

Τόνισε ότι η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι «γεωπολιτική αναγκαιότητα».

Ο Πάχορ είπε ότι ελπίζει πως η ΕΕ θα συνειδητοποιήσει ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας όχι μόνο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά θα ενισχύσει τη βούληση για μεταρρύθμιση και θα μειώσει την πιθανότητα επικίνδυνων ιδεών, όπως η αλλαγή συνόρων.

Εν τω μεταξύ, δήλωσε τη στήριξη της Σλοβενίας στον διάλογο Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας, λέγοντας ότι "η διαδικασία μεταρρύθμισης κινείται ταχύτερα, εάν τα προβλήματα μεταξύ των λαών επιλυθούν με ειλικρινή βούληση".

Ήταν σημαντικό, είπε ο πρόεδρος της Σλοβενίας, για τις χώρες της περιοχής να δείξουν ότι είναι σε θέση να καταλήξουν σε κοινές θέσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου