Ποιός αναπληρώνει το κενό της ΕΕ στα Βαλκάνια;

Ποιός αναπληρώνει το κενό της ΕΕ στα Βαλκάνια;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να έχει αυξήσει την προοπτική έναρξης των συνομιλιών για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, διατηρώντας διατηρώντας παράλληλα στάση αναμονής για τα Σκόπια λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν με τη Βουλγαρία.

Ωστόσο ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας της ΕΕ Βαρχέλι, δήλωσε πως η Β. Μακεδονία έχει σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την Αλβανία, θεωρώντας έτσι αμφιλεγόμενο το γεγονός στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την τελευταία.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ όπου συζητήθηκε το θέμα για τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρθηκε πως η κυριαρχία της ΕΕ στη περιοχή έχει μειωθεί, με το κενό να αναπληρώνεται από την Ρωσία και την Κίνα.

Το γεγονός της αναπλήρωσης από τις παραπάνω χώρες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως προκύπτει ακόμη και από την καθυστερημένη χορήγηση δόσεων των εμβολίων κατά του COVID-19.

Η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα POLITICO κάνει λόγο για αναχαίτιση της ξένης επιρροής στα Βαλκάνια μέσω μιας ισχυρής παρουσίας της ΕΕ στην περιοχή.

Αν και οι κυβερνήσεις Τιράνων και Σκοπίων έλαβαν πριν από έναν χρόνο το πράσινο για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, η Αλβανία υστερεί αρκετά στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, η Βουλγαρία έχει εμποδίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία ως μέρος μιας διαφωνίας που καλύπτει τη γλώσσα και την ιστορία τους.

Την Παρασκευή, ο Υπουργός Ευρώπης της Γερμανίας Μάικλ Ροθ κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο δεν συμμερίζεται την άποψη του Βαρχέλι, λέγοντας ότι τόσο η Β. Μακεδονία όσο και η Αλβανία θα πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες τον Ιούνιο.

«Και οι δύο χώρες έχουν επιτύχει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις - τώρα η #EU πρέπει επίσης να πραγματοποιήσει. Περαιτέρω καθυστέρηση υπονομεύει την αξιοπιστία της ΕΕ και τη σταθερότητα στην περιοχή », έγραψε στο Twitter, ο Ροθ.

Οι ταχύτατες συζητήσεις και ο ευρωπαϊκός "αναβρασμός" πιθανόν να συνδυάζεται και με το "non paper" που αν και δεν αποτελεί πραγματικό έγγραφο, έχει ταρακουνήσει για τα καλά τις Βρυξέλες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου