Το Κόσοβο εγείρει θέμα γενοκτονίας από τη Σερβία

Το Κόσοβο εγείρει θέμα γενοκτονίας από τη Σερβία

Θέμα γενοκτονίας εγείρει το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο ετοιμάζεται να υποβάλει αγωγή κατά της Σερβίας. Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Albin Kurti επιβεβαιώνοντας αυτή την πληροφορία που δημοσιοποίηθηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει πως η κυβέρνησή του θα στραφεί επίσημα κατά της Σερβίας.

«Θα διεξάγουμε έναν αρχικό διάλογο με τη Σερβία, καλά προετοιμασμένο και επί ίσοις όροις, με συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης. Πρόκειται να προετοιμάσουμε αγωγή γενοκτονίας εναντίον της Σερβίας [που θα κατατεθεί] στο Διεθνές Δικαστήριο», δήλωσε ο Kurti κατά τη διάρκεια κυβερνητικού συμβουλίου.

Αυτήν την εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς προειδοποίησε το Κοσσυφοπέδιο να μην καταθέσει την συγκεκριμένη αγωγή γενοκτονίας μέσω της Αλβανίας, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με την ενοποίηση των δύο χωρών από την άποψη των διεθνών σχέσεων.

«Απειλείς με αγωγή γενοκτονίας; Για να συμβεί αυτό, πρέπει να το κάνετε μόνο μέσω της Αλβανίας, και αυτό σημαίνει ενοποίηση με την Αλβανία. Ζητώ από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να μην το κάνουν», είπε ο Βούτσιτς.

Η δήλωσή του υπονοεί ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να ενεργήσει από μόνο του, καθώς δεν είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν είναι σαφές πώς θα προχωρήσει το Κοσσυφοπέδιο με την αγωγή, η οποία αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο έτος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου