Επικίνδυνες οι αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια δηλώνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες

Επικίνδυνες οι αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια δηλώνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες Μίροσλαβ Λάιτσακ και Κάρλ Μπίλντ ανέφεραν ότι οι καθυστερήσεις της ΕΕ στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ήταν ένας λόγος για την εμφάνιση «πολύ επικίνδυνων» προτάσεων για αλλαγή συνόρων στην περιοχή.

Στη συζήτηση σε δημοσιογραφικό πάνελ με τίτλο "Γεωπολιτικά τυχερά παιχνίδια στα Βαλκάνια", ο Λάιτσακ και ο Μπίλντ εξέφρασαν ανησυχία για δύο λεγόμενα "non paper"ένα από τα οποία φέρεται να ανήκει στον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας Γιάνσα και το άλλο στη Γαλλία και τη Γερμανία, που αρνήθηκαν από αυτές τις δύο χώρες.

«Όταν εμείς (η ΕΕ) δημιουργήσαμε ένα κενό στην περιοχή, άλλοι κατασκεύαζαν διαφορετικές ιδέες. "Αν δεν είμαστε σοβαροί για το Σχέδιο Α (ένταξη στην ΕΕ για τις χώρες των Βαλκανίων), άλλοι θα καταλήξουν σε ένα Σχέδιο Β και αυτό ακριβώς μιλάμε για το πρώτο" non paper", δήλωσε ο Λάιτσακ, ΕΕ Ειδικός απεσταλμένος για το διάλογο μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

"Εάν το Σχέδιο Α δεν λειτουργεί και χάσει την αξιοπιστία για την ΕΕ, τότε έρχεται το Σχέδιο Β, τα "non paper" έρχονται στο τραπέζι", δήλωσε ο Μπίλντ

Περιέγραψε επίσης τις προτάσεις αναθεώρησης των συνόρων ως "πολύ επικίνδυνες".

"Όλοι λένε ότι δεν συμφωνούν με τα "non paper", αλλά όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με τα Βαλκάνια γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται γύρω από αυτά.", αναφέρει.

Επίσης ο Μπιλντ υποστήριξε ότι άλλοι διεθνείς παίκτες δεν γίνονται ισχυρότεροι στα Βαλκάνια, αλλά η ΕΕ εξασθενεί.

"Δεν είναι ότι η Ρωσία, η Τουρκία και άλλοι είναι ισχυροί παράγοντες στα Βαλκάνια, αλλά εάν η ΕΕ γίνει πιο αδύναμη, οι άλλοι μπορούν να γίνουν ισχυρότεροι εξ ορισμού χωρίς να είναι ιδιαίτερα ισχυροί", είπε.

Η συζήτηση της επιτροπής διοργανώθηκε από το Ιταλικό Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών, ISPI.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου