Δυναμική η παρουσία των ελληνικών εταιρειών στα Βαλκάνια

Δυναμική η παρουσία των ελληνικών εταιρειών στα Βαλκάνια

Σημαντικές αλλαγές παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στη Δυτική Βαλκανική παρά το ισχυρό πλήγμα που έχει προκαλέσει η πανδημία. Τα έργα που λαμβάνουν χώρα σε όλες τις χώρες της περιοχής αφορούν κολοσσιαίες υποδομές που είναι σε θέση να ανταγωνιστούν μέχρι και τις ισχυρές χώρες της Άπω Ανατολής. Σύμφωνα με έρευνα της δημοσιογράφου Αλεξάνδρας Γούτα, οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε Σερβία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, εξαπλώνονται όλο και περισσότερο μέσω των αξιόπιστων έργων που φέρουν εις πέρας.

Στη Σερβία δημιουργούνται αυτοκινητόδρομοι, αναβαθμίζονται οι σιδηροδρομικές γραμμές, επεκτείνοντας το διεθνή αερολιμένα και ταυτόχρονα συντελείται το εθνικό – επενδυτικό σχέδιο «SERBIA 2025» που ανέρχεται στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακόμη θα πρέπει να επισημανθεί και η παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων τις οποίος η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, οδήγησε να μεταφερθούν στη σερβική επικράτεια. Ουσιαστικά η κρίση «ευνόησε» την εξωστρέφεια αρκετών Ελλήνων επενδυτών. Χρηματοδότες για όλα αυτά τα μεγαλόπνοα σχέδια, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της, η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Όσον αφορά την Αλβανία, παρατηρείται ανάκαμψη στις οικοδομές, πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα, εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων, κατασκευή λιμένων, σιδηροδρομικό δίκτυο, δίκτυο ύδρευσης κ.α. Μέχρι σήμερα στη χώρα δραστηριοποιούνται 19 ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες με έντονο επίσης τον ανταγωνισμό από χώρες όπως η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ. Επίσης από το 2020 σημειώνεται αύξηση των ελληνικών εξαγωγών που αφορούν δομικά υλικά προς την Αλβανία.

Ούτε στη Β. Μακεδονία λείπει η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς κι εκεί επιτελούνται έργα όπως η κατασκευή νοσοκομείων και λοιπών υποδομών από δυνατές ελληνικές εταιρείες όπως οι ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έχουν λάβει μέσω διεθνών διαγωνισμών να υλοποιήσουν σημαντικές υποδομές. Επίσης κι εκεί δραστηριοποιούνται μεγάλες επιχειρήσεις δομικών υλικών όπως η βιομηχανία παραγωγής τσιμέντου ΤΙΤΑΝ, η MERMEREN KOMBINAT AD Prilep και η αλουμινοβιομηχανία ALUMIL LTD Skopje. Σημαντική είναι επίσης και η επιρροή της Γερμανίας, της Κίνας και της Τουρκίας που επενδύουν σε πολλούς τομείς της χώρας.

Ο κατασκευαστικός τομέας στα Βαλκάνια αποτελεί το επίκεντρο για τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και για τις βιομηχανίες παραγωγής δομικών υλικών, οι οποίες ήδη από το 2020 σημειώνουν άνοδο των εξαγωγών τους. Θετικό είναι και το κλίμα που αφορά τα ελληνικά δομικά υλικά στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ωστόσο σημειώνεται μια κάμψη των εισαγωγών τους κατά το 2020 σε σχέση με το 2019. Στη χώρα επενδύουν σημαντικοί παράγοντας όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κ.α.

Η έξαρση της πανδημίας κατά το 2020 και η στασιμότητα που δημιουργήθηκε είχε άμεσο αντίκτυπο και στον ελληνική κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα. Ωστόσο κατά τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών, το παρόν έτος 2021 αναμένεται να αποτελέσει έτος ανάκαμψης για την αγορά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου