Martin Henze: Ο Ράμα έχει αποτύχει, τα αλβανικά στελέχη τα πιο διεφθαρμένα στην Ευρώπη

Martin Henze: Ο Ράμα έχει αποτύχει, τα αλβανικά στελέχη τα πιο διεφθαρμένα στην Ευρώπη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αλβανικό τύπο, ο Martin Henze, σύμβουλος του γερμανικού κόμματος CDU της Άγκελα Μέρκελ, εκτεταμένη αναφορά κάνει στην αποτυχία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα να αντιμετωπίσει την κρίση στη χώρα του. Όσον αφορά την Αλβανία και τις εξελίξεις στην πολιτική και κοινωνική και σκηνή, η γερμανική κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική, παρακολουθώντας στενά την πορεία της.

Σημαντική αναφορά κάνει στα ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία υπόκεινται στο καθεστώς της διαφθοράς και ουσιαστικά καταργείται το κράτος δικαίου. Επίσης επισημαίνει πως η διασφάλιση ενός κράτους δικαίου αποτελεί βασική δέσμευση της Ε.Ε. και για να επιτευχθεί θα πρέπει να παταχθούν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί. Από την 1η Ιανουαρίου του 2021 η Ε.Ε. έχει ορίσει ένα μέσο για τον καθορισμό της πληρωμής των κονδυλίων, πράγμα που απορρίπτει τη διοίκηση του Ράμα, του οποίου ο καιρός έχει τελειώσει.

Όσον αφορά τον παράνομο πλουτισμό, ο Χένζε τονίζει πως η Αλβανία αποτελεί ένα θλιβερό παράδειγμα τέτοιων πρακτικών και πως η μαζική χειραγώγηση των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2011 από την "οργάνωση Ράμα" (όπως την αποκαλεί) που οδήγησε στις παράνομες τοπικές εκλογές του 2017, είναι ο μόνος τρόπο; που ήρθαν στην εξουσία αποτελώντας πια μια de facto παράνομη κυβέρνηση.

"Ξοδεύοντας απρόσεκτα τα χρήματα των φορολογούμενων της Ε.Ε. και των χωρών της, τα αλβανικά στελέχη είναι τα πιο διεφθαρμένα στην Ευρώπη. Η ελευθερία του τύπου και τα μέλη της αντιπολίτευσης παρενοχλούνται, ενώ τα Μ.Μ.Ε. αγοράζονται ή τους επιβάλλονται πρόστιμα. Νομίζω μόνο από τους περιπετειώδεις νόμους σχετικά με τον Τύπο του 2019/2020, η Επιτροπή της Βενετίας έχει δικαίως επέμβει και παράλληλα ο προσωπικό κύκλος του Ράμα γίνεται πιο πλούσιο."

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου