Σε σύγχυση η αλβανική κοινή γνώμη, θεωρεί την Τουρκία φίλη της και περιμένει ένταξη στην Ε.Ε.

Σε σύγχυση η αλβανική κοινή γνώμη, θεωρεί την Τουρκία φίλη της και περιμένει ένταξη στην Ε.Ε.

Το Κέντρο Μελέτης Δημοκρατίας και Διακυβέρνησης δημοσίευσε το "Βαρόμετρο Ασφαλείας" σχετικά με μία έρευνα που αφορά την αξιοπιστία των πολιτών της Αλβανίας στις δημόσιες υπηρεσίες που άπτονται της οργανωμένης εγκληματικότητας, τη διαφθοράς και της τρομοκρατίας για το έτος 2020. Από την διενεργηθείσα μελέτη παρατηρείται πως έχει επέλθει πτώση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας και πως θα ενδυναμωθεί η αποτελεσματικότητα των δικαστηρίων έπειτα από τη μεταρρύθμιση που αναμένεται να γίνει στη δικαιοσύνη.

Η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα συνεχίζουν να αποτελούν τα βασικά εμπόδια για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Όσον αφορά την εγγύηση της ασφάλειας, τα 2/3 των πολιτών σκέφτονται πως η αστυνομία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την εκτέλεση του καθήκοντός της.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εντόπισε τη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, την ανεργία, καθώς και τις πιο μεγάλες απειλές που εναντιώνονται στην εξασφάλιση της ασφάλειας στην Αλβανία. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιταλία αναγνωρίζονται ως οι τρεις πιο φιλικές χώρες από τη μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών, αλλά σε σχέση με το 2019 σημειώνεται άνοδος του αριθμού των ερωτηθέντων Αλβανών που θεωρούν την Τουρκία ως μία από τις πιο φιλικές χώρες.

Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. βλέπονται ως δύο οργανισμοί που συνεισφέρουν στην ασφάλεια της Αλβανίας, ενώ είναι ακόμη μεγαλύτερη η μερίδα εκείνων των πολιτών που σκέφτονται πως η ένταξη της χώρας τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ασφάλεια όλων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου