Κίνδυνος αποκλεισμού της αντιπολίτευσης απ' τις αλβανικές εκλογές

Κίνδυνος αποκλεισμού της αντιπολίτευσης απ' τις αλβανικές εκλογές

Η "περίεργη" παρερμηνεία του εκλογικού νόμου από την κεντρική εκλογική επιτροπή.

Το Δημοκρατικό Κόμμα κατέθεσε εκ νέου στη Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας, τον διορθωμένο εκλογικό κατάλογο με τους υποψηφίους βουλευτές του. Στην νεα λίστα υπήρξαν ανακατατάξεις καθώς και προσθαφαιρέσεις υποψηφίων.

Σύμφωνα λοιπόν με την Κεντρική εκλογική επιτροπή, ο εκλογικός κατάλογος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τα οριζόμενα κριτήρια από τον εκλογικό νόμο με κίνδυνο αποκλεισμού του αντιπολιτευτικού συνασπισμού απο τις κοινοβουλευτικές εκλογές τις 25ης Απριλίου.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, μεταξύ των επιχειρημάτων της σχετικά με την επιστροφή των λιστών υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος ως μη αποδεκτή, αναφέρει τη μη συμμόρφωση της αντιπολιτευτικής συμμαχίας στον αριθμό υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια της αλβανικής επικράτειας. Κατά τα μεσάνυχτα της 8ης Μαρτίου, το Δημοκρατικό Κόμμα απέστειλε – εξ ονόματος του αντιπολιτευτικού συνασπισμού – περισσότερα ονόματα υποψηφίων απ' όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Ο κρατικός Επίτροπος Ilirjan Celibashi, είχε ήδη προχωρήσει σε διευκρίνιση του αριθμού των υποψιών, δημοσιεύοντας τον επιτρεπόμενο αριθμό για κάθε εκλογική περιφέρεια, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα γράφει ο εκλογικός νόμος δεν έχει παρερμηνεύσει το Δημοκρατικό Κόμμα τον εκλογικό νόμο αλλά ο Celibashi.

Συγκεκριμένα για τα Τίρανα, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, έχει ζητήσει 36 υποψηφίους, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα έχει καταθέσει 45, ενώ και κατά τη διορθωμένη λίστα του, συνεχίζει να έχει τρεις επιπλέον υποψηφίους. Η ίδια εικόνα συναντάται και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, μάλιστα με περισσότερους υποψηφίους.

Διαβάζοντας τον εκλογικό νόμο και συγκεκριμένα την παράγραφο που ορίζει τον αριθμό των υποψηφίων στις εκλογικές περιφέρειες μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση το πώς μπορεί να προκύψει ένα τέτοιου είδους μπέρδεμα, καθώς η αναφορά είναι ξεκάθαρη.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ορίζει ο αλβανικός εκλογικός νόμος (σχετική εικόνα), ο ελάχιστος αριθμός των υποψηφίων των κομμάτων σε κάθε εκλογική περιφέρεια, πρέπει να είναι ίσος με τον συνολικό αριθμό των εδρών της περιφέρειας +2. Για παράδειγμα στην περιφέρεια Αυλώνας οι εκλογικές έδρες είναι 12, έτσι τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να έχουν κατ' ελάχιστο 12+2 υποψηφίους δηλαδή συνολικά 14. Στα Τίρανα οι εκλογικές έδρες είναι 36, συνεπώς ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων βουλευτών πρέπει να είναι 36+2, σύνολο 38. Πέραν της παραγράφου που αναφέρει ελάχιστο αριθμό υποψηφίων δεν υπάρχει καμία άλλη να μιλά για μέγιστο επιτρεπτό αριθμό.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι η κατάθεση του καταλόγου των υποψηφίων βουλευτών, έγινε σύμφωνα με τον Εκλογικό νόμο, κάνοντας μια διαφορετική ερμηνεία του νόμου από αυτή της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Σύμφωνα με το Δημοκρατικό Κόμμα, ο νόμος απαγορεύει μικρότερο αριθμό υποψηφίων από τον αριθμό των εδρών στην εκλογική περιφέρεια, αρκεί αυτός να διαιρείται με τον αριθμό 3, με σχετική αναφορά του στο άρθρο 67 του εκλογικού κώδικα.

Όμως τώρα ο Celibashi θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει την κάθοδο του Δημοκρατικού Κόμματος και της συμμαχίας του, ή να την αποκλείσει.

Ανεξάρτητα από τη λήψη της απόφασης, η υπόθεση μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Προσφυγών και Κυρώσεων και στη συνέχεια στην Εκλογική Ακαδημία, οι οποίες και αναμένεται να εκδώσουν την τελική απόφαση σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου