ΕΕ και ΗΠΑ ζητούν "καθαρούς" εκλογικούς καταλόγους από τα αλβανικά κόμματα

ΕΕ και ΗΠΑ ζητούν "καθαρούς" εκλογικούς καταλόγους από τα αλβανικά κόμματα

Ο Πρέσβης της ΕΕ στα Τίρανα, Λουίτζι Σορέκα, μέσω ανάρτησης στο Twitter ζήτησε την εφαρμογή του νόμου περί αποποινικοποίησης στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο Σορέκα τόνισε ότι μετά τα πολιτικά κόμματα, είναι η σειρά της Κεντρικής εκλογικής επιτροπής και της Γενικής Εισαγγελίας να ελέγξουν όλους τους υποψηφίους και να διασφαλίσουν την εφαρμογή του νόμου περί αποποινικοποίησης.

Συγκεκριμένα στην ανάρτηση του έγραψε:

«Τα πολιτικά κόμματα έχουν τώρα παρουσιάσει τις εκλογικές λίστες τους για τις εκλογές 25/4. Η Κεντρική εκλογική επιτροπή βρίσκεται τώρα σε διαβούλευση με την Γενική Εισαγγελία, η οποία θα ελέγξει τους υποψηφίους. Ο νόμος αποποινικοποίησης πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και πρέπει να τηρούνται υψηλά πρότυπα ακεραιότητας για όλους τους υποψηφίους.».

Η Πρέσβης των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ σχολίασε επίσης το έργο της εκλογικής επιτροπής. Είπε πως ορισμένοι από τους υποψηφίους των πολιτικών κομμάτων θα αποκλειστούν από την Επιτροπή.

Ήδη εναπόκειται στην επιτροπή και είναι καθήκον τους και των εισαγγελέων να ασκήσουν βέτο στους υποψηφίους. «Δεν θα εκπλαγώ αν ορισμένοι από τους υποψηφίους δεν καταφέρουν να προκριθούν. Εδώ βρίσκεται η απόλυτη εξουσία, με τους ψηφοφόρους. Στην πραγματικότητα, μια βελτίωση από το παρελθόν είναι ότι οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν όχι μόνο για τα κόμματα αλλά και για τον υποψήφιο τους», δήλωσε η πρέσβης.

Κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες των κομμάτων «να διασφαλίσουν ότι οι κατάλογοι τους συμμορφώνονται με το νόμο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Η Πρέσβης χαιρέτισε επίσης την απόφαση της CEC να απαγορεύσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο εκλογικό κέντρο.

«Η Αμερική ήταν ξεκάθαρη για τις προσδοκίες μας για καθαρούς υποψηφίους. Υπάρχουν 3 άτομα που ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει καθορίσει ανεπιθύμητους. Δεν θα αναφέρω τα ονόματά τους, αλλά μπορείτε να τα δείτε και να τα βρείτε », είπε η Πρέσβης.

Τα τρία ονόματα των πολιτικών που έχουν κηρυχθεί ανεπιθύμητοι από τις ΗΠΑ είναι ο πρώην γενικός εισαγγελέας Adriatik Llalla, ο πρώην δήμαρχος Vangjush Dako και ο βουλευτής Tom Doshi.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρέσβης Ντάνκαν Νόρμαν προχώρησε το αίτημα για ακεραιότητα ένα βήμα πιο πέρα από τους ομολόγους του στην ΕΕ και στις ΗΠΑ. Είπε ότι οι Αλβανοί πολιτικοί υποψήφιοι δεν πρέπει να εμπλέκονται άμεσα στο έγκλημα ή να "συνδέονται άμεσα" με οποιονδήποτε εμπλέκεται σε έγκλημα ή διαφθορά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου