Έκκληση Ντι Κάπριο στην Αλβανία για την προστασία του Αώου

Έκκληση Ντι Κάπριο στην Αλβανία για την προστασία του Αώου

Ο γνωστός ηθοποιός του Χόλιγουντ Λεονάρντο Ντι Κάπριο κάνει έκκληση στην αλβανική κυβέρνηση για να προστατεύσει τον ποταμό Αώο (Vjosa στα αλβανικά) από την απειλή των υδροηλεκτρικών σταθμών.

Στο tweet του την Πέμπτη, ο Ντι Κάπριο επέστησε την προσοχή στην κατάσταση του ποταμού Αώου, ενός από τους τελευταίους άγριους ποταμούς στην Ευρώπη που απειλείται από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Για τις ανάγκες της καμπάνιας δημιουργήθηκε το σύντομο ντοκιμαντέρ "Vjosa Forever" με εικόνες από το ποτάμι και των ανθρώπων που ζουν κοντά.

Ο ηθοποιός υπήρξε από καιρό υποστηρικτής των προσπαθειών της κοινωνίας των πολιτών να προστατεύσει τον ποταμό από την κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών σταθμών. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους τόνισε την απειλή της άγριας ζωής κατά μήκος του ποταμού, με πολλά είδη που ζουν στην περιοχή να έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα.

Καλώντας την Αλβανία να μετατρέψει τον ποταμό Αώο σε προστατευόμενο εθνικό πάρκο, ο Ντι Κάπριο είπε ότι «αυτό θα ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα για την Αλβανία και την υπόλοιπη Ευρώπη και το πάρκο θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για τη βιοποικιλότητα."

Υποστήριξε επίσης τις διαμαρτυρίες πολιτών κατά της κατασκευής υδροηλεκτρικού σταθμού το 2019.

Οι διαδικασίες της αλβανικής κυβέρνησης για την ανάθεση σύμβασης το 2016 για την κατασκευή του σταθμού Pocem HPP στον Αώο αμφισβητήθηκαν από τη Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας σχετικά με τη συμμόρφωσή της με τις οδηγίες της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την περιβαλλοντική έκθεση και τις διατάξεις συμμετοχής του κοινού.

Το εργοστάσιο τελικά κατασκευάστηκε από μια τουρκική εταιρεία, αφού η κυβέρνηση ενέκρινε την κατάλληλη πρότασή της.

Παρακολουθήστε το σύντομο ντοκιμαντέρ Vjosa Forever.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου