Η ένταξη της τουρκικής γλώσσας στην αλβανική εκπαίδευση είναι γεγονός

Η ένταξη της τουρκικής γλώσσας στην αλβανική εκπαίδευση  είναι γεγονός

Έπειτα από τη συμφωνία μεταξύ Ερντογάν και Ράμα, η διδασκαλία των τουρκικών στην αλβανική δημόσια εκπαίδευση θα διαρκέσει για πέντε χρόνια, με το δικαίωμα αναθεώρησης της συμφωνίας για τρία επιπλέον έτη. Όπως όλα δείχνουν, η Αλβανία φαίνεται πως δεν στρέφεται πια προς τον εξευρωπαϊσμό της ενώ ο εκτουρκισμός της ξεκίνησε από τη διπλωματία, προχώρησε στην υγεία, τα τελωνεία, την αστυνομία και τώρα βαίνει πρόσω ολοταχώς για την εκπαίδευση. Εκτός αυτού, η Αλβανία θα χορηγεί υποτροφίες προς τους υποψήφιους φοιτητές, ούτως ώστε να σπουδάζουν στην Τουρκία.

Η τουρκο – αλβανική εκπαιδευτική συμφωνία υπεγράφη από την Υπουργό Παιδείας Εβις Κούσι και τον Τούρκο ομόλογό της Ζιγιά Σελτσουκ, κατά την επίσκεψη του στο Μπαμπλόκ της Άγκυρας στις 6 Ιανουαρίου του 2021. Ο Έντι Ράμα έχει θεσπίσει νόμο κατά τον οποίο η τουρκική γλώσσα πρέπει να είναι η επίσημη ξένη γλώσσα στην Αλβανία, να χρησιμοποιείται σε ονόματα, ιδρύματα και δημόσιες υπηρεσίες.

Στις υπόλοιπες παραμέτρους της συμφωνίας η τουρκική γλώσσα, ο πολιτισμός, οι παραδόσεις και η ιστορία θα γίνουν μέρος των προ – πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα της Αλβανίας. Αυτό σημαίνει πως και τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών της 9 – ετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Αλβανία θα έχουν ενταγμένα τα τουρκικά και όλες τις αναφορές σχετικά με τον πολιτισμό και των Τούρκων. Ενώ το μάθημα θα διατίθεται ως επιλεγόμενο για τις παναλβανικές εξετάσεις του Λυκείου. Στα ίδια πλαίσια κινείται επίσης και η τουρκο – αλβανική Επιτροπή συντάσσοντας και σχεδιάζοντας τα τουρκικά προγράμματα διδασκαλίας για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όσον αφορά τις νέες εγκαταστάσεις, η συμφωνία Ερντογάν – Ράμα παρέχει την άδεια για ίδρυση ιδιωτικών καθώς και δημόσιων τουρκο – αλβανικών σχολείων με ομάδες Αλβανών παιδαγωγών να πηγαίνουν στην Τουρκία για τη σχετική τους επιμόρφωση.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου