Αλβανία: Δικαστήριο μπλοκάρει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απελάσει Γκιουλενιστή στην Τουρκία

Αλβανία: Δικαστήριο μπλοκάρει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απελάσει Γκιουλενιστή στην Τουρκία

Το Διοικητικό Εφετείο στα Τίρανα απέρριψε τις προσπάθειες της αλβανικής κυβέρνησης να απελάσει τον Selami Simsek, έναν Τούρκο πολίτη που προσπαθεί να εγκαταλείψει τη χώρα καταγωγής του, λόγω φόβων ότι θα διωχθεί επειδή θεωρείτε συνεργάτης του Fethullah Gulen.

Την Πέμπτη, η δικαστής διαπίστωσε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις που αρνούνται το άσυλο στον Simsek και κατά συνέπεια, ανοίγουν το δρόμο για την απέλασή του, είναι «απολύτως άκυρες».

Ο Simsek έλαβε αρνητική απάντηση στο αίτημα του για άσυλο από τη Διεύθυνση Ασύλου και Ιθαγένειας στις 9 Μαρτίου 2020 και την Εθνική Επιτροπή Ασύλου και Πρόσφυγής στις 10 Σεπτεμβρίου 2020.

Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε επίσης το αίτημα του Simsek να υποχρεωθούν αυτά τα θεσμικά όργανα να αποδεχθούν την αίτησή του για άσυλο.

Ο Simsek μήνυσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας αφού απέρριψε την αίτησή του για άσυλο και ζήτησε από το δικαστήριο να αντιστρέψει την απόφαση και να του χορηγήσει άσυλο. Έχασε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Η Τουρκία κατηγορεί το Κίνημα Gulen ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αλλά ο Gulen αρνείται όλους τους ισχυρισμούς από την αυτοεπιβαλλόμενη εξορία του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ερντογάν προχώρησε σε καταστολή εναντίον ανθρώπων και θεσμών που συνδέονται με το κίνημα και το κήρυξε τρομοκρατική οργάνωση. Δεκάδες χιλιάδες ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, δάσκαλοι, ακτιβιστές και εργαζόμενοι στη δημόσια διοίκηση που θεωρούνται συνδεδεμένοι με το κίνημα υπέφεραν με διάφορους τρόπους.

Ο Simsek συνελήφθη μαζί με έναν άλλο Τούρκο πολίτη, τον Harun Celik, ενώ ταξίδευε στο Αεροδρόμιο Rinas, διερχόμενος στον Καναδά με πλαστά διαβατήρια.

Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, η ΕΕ επέκρινε την κυβέρνηση μετά την απέλαση του Harun Celik, ο οποίος είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Ο Αλβανός Διαμεσολαβητής είπε ότι η κυβέρνηση είχε παραβεί αρκετούς νόμους στη διαδικασία ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η Αλβανία συμμετέχει σε εξωεδαφικές απαγωγές και αναγκαστικές εξαφανίσεις Τούρκων υπηκόων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου