Φουντώνουν οι πολιτικές κόντρες στην Αλβανία για τα ελληνικά χωρικά ύδατα

Φουντώνουν οι πολιτικές κόντρες στην Αλβανία για τα ελληνικά χωρικά ύδατα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα μπήκε έντονα στη συζήτηση που ξεκίνησε η αντιπολίτευση μετά την υπογραφή της Ελληνίδας προέδρου για την επέκταση των ελληνικών χωρικών από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο Μέτα προειδοποίησε με ανάρτησή του ότι κρατήσει μια αποφασιστική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τον ενημερώνει.

«Δεν θα επιτρέψω σε καμία στιγμή να παραβιαστεί το κράτος και τα εθνικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Αλβανίας από οποιοδήποτε άτομο που καταχράται την εξουσία την οποία έχει εκχωρήσει ο αλβανικός λαός», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Ράμα απαντά στον Πρόεδρο

ΕλλάΟ πρωθυπουργός Έντι Ράμα απάντησε στον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, ισχυριζόμενος ότι ο Μέτα χρησιμοποιεί αυτό το ζήτημα για πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους.

Ο Ράμα λέει ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα και γι'αυτό τα μέρη προσφεύγουν στο διεθνές δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της κυβέρνησης, όπως σημειώνει το δίκτυο tvklan η απόφαση της Ελλάδας να επεκταθεί κατά 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ράμα εξηγεί ότι σε αυτήν την περιοχή, η αρχή των 12 μιλίων είναι αδύνατη και σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Θάλασσα, τα μέρη πρέπει είτε να έρθουν σε συμφωνία είτε να προσφύγουν στο δικαστήριο.

«Η εν λόγω απόφαση της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών μας, γιατί σε αυτήν την περιοχή η αρχή των 12 μιλίων είναι απλώς αδύνατη βάσει της Σύμβασης όπου δεν είναι δυνατή η εφαρμογή αυτής της αρχής, ή έχει γίνει συμφωνία ή ισχύει στο δικαστήριο! Αυτό είναι όλο», είπε ο Ράμα.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του αλβανικού κράτους, με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ανακοίνωσε ότι έχει εξουσιοδοτήσει με πλήρη εξουσία διαπραγμάτευσης, εξ ονόματος της Αλβανίας, διαπραγματευτική ομάδα με 13 μέλη για συνομιλίες με την Ελλάδα στις 19 Μαρτίου 2018.

Αλλά από τότε μέχρι τώρα, ο Μέτα γράφει ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση ή αίτημα που να προτείνει τον τερματισμό, την αναστολή ή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών.

Απόδοση στα Ελληνικά από echedoros-a.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου