Αλβανία: Αιχμές της αντιπολίτευσης για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας

Αλβανία: Αιχμές της αντιπολίτευσης για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας (PD) αντέδρασε έντονα εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις εξελίξεις που σχετίζονται με την πρόοδο της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων χώρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας.

Με ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου, του DP εκφράζει την ανησυχία του για τη σιωπή και την έλλειψη διαφάνειας της κυβέρνησης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το διάταγμα για τη διεύρυνση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

«Αντιμέτωπη με μια κατάσταση όπου η Ελληνική Δημοκρατία έχει κηρύξει την επέκταση των χωρικών της υδάτων έως και 12 μίλια, είναι απολύτως νόμιμο για κάθε Αλβανό πολίτη να υποβάλλει αυτές τις ερωτήσεις στην Κυβέρνηση» αναφέρει η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος, θέτοντας ερωτήματα στην Κυβέρνηση.

«Γιατί δεν υπάρχει καμία διαφάνεια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, αν και οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το σκοπό αυτό έχουν αρχίσει από το 2013; Ποια είναι τα στοιχεία που έχουν διαπραγματευτεί, τι έχει συμφωνηθεί και τι δεν έχει συμφωνηθεί; Έχει συζητηθεί ποτέ η ιδέα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια; Εάν ναι, ποια ήταν η θέση της Αλβανικής κυβέρνησης σε αυτό το σημείο; », αναφέρεται στη δήλωση του PD.

Επίσης, το PD ρωτά: «Εάν αυτή η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. από την ελληνική πλευρά έχει θέσει την Αλβανία σε λιγότερο ευνοϊκή διαπραγματευτική θέση; Έχει αναλύσει η αλβανική κυβέρνηση τις νομικές και άλλες συνέπειες αυτής της επέκτασης για την οποία έχουν αναφερθεί εδώ και καιρό τα μέσα ενημέρωσης; Εάν αυτή η επέκταση θέσει την Αλβανία σε λιγότερο ευνοϊκή θέση, θα έπρεπε η αλβανική κυβέρνηση να εκφράσει τις επιφυλάξεις της σχετικά με αυτήν τη διεύρυνση καθώς και άλλες πτυχές που επιδεινώνουν τη θέση της Αλβανίας».

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αντέδρασε στην ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος, αποκαλώντας την εθνική λαογραφία της αλβανικής πολιτικής χωρίς σύνορα.

Επίσης, ο Ράμα δημοσίευσε έγγραφα από το 1990 όπου αποδεικνύεται ότι η Αλβανία καθόρισε αυτό που έκανε η Ελλάδα σήμερα και αυτό ισχύει σήμερα στο μητρώο των Ηνωμένων Εθνών.

«Ζούμε στον 21ο αιώνα και στη μέση της Ευρώπης, όπου οι θάλασσες και τα εδάφη δεν μπορούν να "πωληθούν" και "να αγοραστούν" είτε κρυφά είτε ανοιχτά από οποιαδήποτε ειδική αρχή! Αυτά μπορούν να συμβούν μόνο στον βούρκο της διαφθοράς και της άγνοιας, όπου η λάσπη της Αλβανίας βρίσκει ένα τετράγωνο για την τελειότητά της!» σημείωσε ο Rama.

«Το δικαίωμα των 12 μιλίων ασκείται όπου είναι δυνατόν και όχι όπου δεν είναι δυνατόν, όπως συμβαίνει στην περιοχή μεταξύ μας όπου η διαχωριστική γραμμή θα αποφασιστεί από το δικαστήριο! Η Ελλάδα το έχει ασκήσει πρόσφατα, όπως η Αλβανία το έχει ασκήσει από το 1990! Οι άλλοι είναι για δάκρυα!» είπε ο Ράμα.

«Η λάσπη της εθνικής-λαογραφίας της αλβανικής πολιτικής χωρίς σύνορα, χωρίς γνώση και πίστη, έχει χυθεί ξανά στον ψηφιακό ωκεανό μέσω της μεγάλης συκοφαντίας της «πώλησης της θάλασσας» στην Ελλάδα! Αυτή η ακραία ανοησία για πολιτικό κέρδος μπορεί να την πιστέψουν μόνο εκείνοι που δεν θέλουν να ακούσουν ή να καταλάβουν!», συνέχισε ο Rama.

«Εδώ είναι τα έγγραφα του 1990, όταν η Αλβανία καθόρισε αυτό που έκανε η Ελλάδα σήμερα και που ισχύει σήμερα όλη μέρα στο μητρώο του ΟΗΕ! Ούτε η ελληνική πλευρά είχε κάτι να αμφισβητήσει τότε, ούτε έχουμε κάτι να αμφισβητήσουμε σήμερα για την απόφαση της Ελλάδας! Αφήστε τη λάσπη στη λάσπη της!», κατέληξε ο Ραμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου