Μετά από δύο χρόνια η Αλβανία έχει ξανά συνταγματικό δικαστήριο

Μετά από δύο χρόνια η Αλβανία έχει ξανά συνταγματικό δικαστήριο

Η Αλβανία έχει μετά από αρκετό καιρό ένα λειτουργικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο Πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ διόρισε τον έκτο δικαστή. Παρόλο που οι θέσεις των δικαστών είναι 9 βάση του Συντάγματος της χώρας μπορεί να λειτουργήσει και με 6.

Την Τετάρτη, ορκίστηκε το πέμπτο μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ η εύρεση άλλων υποψηφίων για την κάλυψη των ξένων θέσεων θα συνεχιστεί με το καινούργιο έτος.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το Συνταγματικό Δικαστήριο, θα πρέπει να έχει συνολικά 9 μέλη, αλλά η συμπλήρωση των τριών τελευταίων μελών αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την πλήρωση των κενών θέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο επίσης δεν είναι λειτουργικό.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο παρέλυσε σε πρώτη φάση εξαιτίας καρατόμησης πολλών δικαστών για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις και πλουτισμό τον οποίο δεν μπορούσαν να αιτιολογήσουν. Στην συνέχεια αρκετοί υποψήφιοι που επιχείρησαν να μπουν στο σώμα δεν κατάφεραν να περάσουν τους ελέγχους διαφθοράς.

Οι διορισμοί του Ανώτατου Δικαστηρίου αποτελούν ένα λεπτό ζήτημα για τη συνολική πολιτική δυναμική της Αλβανίας. Μόλις λειτουργήσει, το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να ασχοληθεί με αρκετούς καυτούς φακέλους, όπως για παράδειγμα την συνταγματικότητα των τοπικών εκλογών του 2019 στις οποίες συμμετείχε μόνο το Σοσιαλιστικό κόμμα ή την πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος να αποπέμψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την αιτιολογία της αυθαίρετης συμπεριφοράς και παραβίασης του Συντάγματος όταν αποφάσισε να αναβάλει τις τοπικές εκλογές του 2019.

Η λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου αποτελεί επίσης έναν από τους 15 όρους που ορίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου