Η Ahou Daryaei, μια νεαρή Ιρανή που το όνομά της σημαίνει γαζέλα, έχει γίνει νέο σύμβολο αντίστασης ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Με μαύρα μακριά μαλλιά, καταγράφεται να περπατά σε έναν δρόμο μπροστά από το πανεπιστήμιο σχεδόν γυμνή, σε μια ειρηνική αλλά ισχυρή διαμαρτυρία. Το στιγμιότυπο αυτό, όπου κάθεται σε ένα τοιχάκι, σοκάρει τις γυναίκες που περνούν δίπλα της, καλυμμένες από την κορυφή ως τα νύχια, και έχει προκαλέσει τεράστια αίσθηση στο διαδίκτυο.
Υπάρχουν δύο εκδοχές της ιστορίας της. Κάποιοι, συμπεριλαμβανομένης μιας ΜΚΟ Ιρανών φοιτητών, υποστηρίζουν ότι η Daryaei δέχτηκε επίθεση από την πανεπιστημιακή ασφάλεια επειδή δεν φορούσε τη μαντίλα της σωστά, αλλά μόνο την κουκούλα ενός φούτερ. Άλλοι ισχυρίζονται πως έχει ψυχικά προβλήματα και πως το γδύσιμό της δεν είχε σχέση με κάποια αντιπαράθεση με τις αρχές, αλλά ήταν μια τυχαία πράξη. Το πανεπιστήμιο αναφέρθηκε επίσημα σε «ψυχολογικά προβλήματα» της φοιτήτριας, ενώ φημολογείται ότι έχει μεταφερθεί από την αστυνομία σε ψυχιατρική κλινική. ΜΚΟ ανησυχούν ότι ενδέχεται να της χορηγηθούν ναρκωτικές ουσίες ή ακόμη και να υποστεί βασανιστήρια.
Παρά την ασάφεια γύρω από τις λεπτομέρειες, το γεγονός έχει κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, με τη Narges Mohammadi και την Amnesty International να υποστηρίζουν ότι η πράξη της Daryaei αποτελεί μια γενναία πράξη διαμαρτυρίας ενάντια στην καταπίεση των γυναικών στο Ιράν. Παρόμοια περιστατικά θυμίζουν τις περιπτώσεις της Mahsa Amini, της Nika Shakarami και άλλων νέων γυναικών που βρέθηκαν στο στόχαστρο του καθεστώτος επειδή αψήφησαν τις επιταγές του. Το ιρανικό καθεστώς, ωστόσο, επιμένει να χαρακτηρίζει τις γυναίκες που αντιδρούν ως «ψυχικά ασταθείς», προσπαθώντας να απαξιώσει τις διαμαρτυρίες τους.
Ένας φοιτητής γράφει από την Τεχεράνη: «Το να περπατάς γυμνή στο δρόμο είναι η πιο βίαιη διαμαρτυρία που μπορούμε να κάνουμε ενάντια στους αγιατολάχ, που βλέπουν το γυναικείο σώμα ως σύμβολο κινδύνου και αμαρτίας».
Από το κελί της, η Mohammadi αναφέρει: «Η φοιτήτρια αυτή μετέτρεψε το γυναικείο σώμα, που το καθεστώς προσπαθεί να υποβαθμίσει σε όργανο ντροπής και καταπίεσης, σε ένα ισχυρό σύμβολο διαμαρτυρίας».
Σχόλια