Θαυματουργό φυτό στην Aρχαία Ελλάδα ανακαλύφθηκε ξανά μετά από 2.000 χρόνια

Θαυματουργό φυτό στην Aρχαία Ελλάδα ανακαλύφθηκε ξανά μετά από 2.000 χρόνια

Το θαυματουργό φυτό σίλφιον, που καταναλωνόταν από τους Αρχαίους Έλληνες, Ρωμαίους και Αιγυπτίους και θεωρούνταν εξαφανισμένο εδώ και 2.000 χρόνια, φαίνεται να ανακαλύφθηκε εκ νέου στην Τουρκία από έναν καθηγητή. Ο καθηγητής Μαχμούτ Μίσκι από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης υποστηρίζει ότι το φυτό Ferula Drudeana που αναπτύσσεται στο Όρος Χασάν είναι πιθανόν το αρχαίο Σίλφιον.

Το Σίλφιον, με τα χρυσαφένια άνθη και τον παχύ μίσχο, ήταν κάποτε από τα πιο περιζήτητα προϊόντα στη Μεσόγειο. Χρησιμοποιούνταν ευρέως για ιατρικούς σκοπούς, στη μαγειρική, ακόμα και ως μέσο αντισύλληψης. Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, η αξία του ήταν τόσο μεγάλη που φυλάσσονταν αποθέματα του μαζί με χρυσό και ασήμι. Ωστόσο, περίπου επτά αιώνες μετά την πρώτη του καταγραφή στη βόρεια Αφρική, το φυτό εξαφανίστηκε. Ο Ρωμαίος συγγραφέας Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αναφέρει ότι τον πρώτο αιώνα μ.Χ. βρέθηκε μόνο ένα στέλεχος του φυτού, το οποίο προσφέρθηκε στον αυτοκράτορα Νέρωνα.

Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες εξερευνητών να εντοπίσουν το φυτό, αυτό θεωρούνταν εξαφανισμένο. Ωστόσο, ο Μίσκι ανακάλυψε ότι το Ferula Drudeana έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με τις περιγραφές του Σίλφιου σε αρχαία κείμενα και αναπαραστάσεις σε νομίσματα. Το φυτό παρουσιάζει τις ίδιες παχιές ρίζες, κίτρινα άνθη και έντονες ιατρικές ιδιότητες, όπως αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Το Ferula Drudeana εντοπίστηκε σε δύο περιοχές της Τουρκίας, μεταξύ αυτών και η Καππαδοκία, περιοχές που κατοικούνταν από Αρχαίους Έλληνες. Σύμφωνα με τον Μίσκι, το φυτό αναπτύσσεται άγρια, όπως και το αρχαίο Σίλφιον, ενώ η μεταφύτευσή του είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ο ίδιος κατάφερε να το καλλιεργήσει σε θερμοκήπιο χρησιμοποιώντας την τεχνική της ψυχρής στρωματοποίησης.

Ο Μίσκι σημείωσε επίσης ότι οι ντόπιοι βοσκοί ανέφεραν πως τα πρόβατα και οι κατσίκες λατρεύουν τα φύλλα του φυτού, κάτι που συμπίπτει με τις περιγραφές του Πλίνιου. Η ανακάλυψη αυτή υποστηρίζεται και από ειδικούς όπως η καθηγήτρια αρχαιοβοτανικής Έρικα Ρόουαν, η οποία θεωρεί πιθανό οι Αρχαίοι Έλληνες να μετέφεραν τους σπόρους του φυτού στην Καππαδοκία λόγω του παρόμοιου μεσογειακού κλίματος.

Αν η ταυτοποίηση του φυτού επιβεβαιωθεί, το Ferula Drudeana μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στην ιατρική, καθώς η περαιτέρω ανάλυσή του μπορεί να αποκαλύψει άγνωστες ακόμα ενώσεις με θεραπευτικές ιδιότητες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια