Τριάντα τρία είδη καρχαριών και 20 είδη σαλαχιών έχουν καταγραφεί στα νερά της Ελλάδας τα τελευταία 90 χρόνια, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea. Η κ.Σπυριδοπούλου, υπεύθυνη προγράμματος της iSea, δήλωσε πως η μελέτη αυτών των ειδών έχει συμβάλει στην κατανόηση της σημασίας τους ως κορυφαίοι θηρευτές στο οικοσύστημα.
Η οργάνωση δημιούργησε έναν χάρτη με τις τοποθεσίες όπου έχουν εντοπιστεί καρχαρίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες. Τα δεδομένα από τη μελέτη θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες (EEA 2024), που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου.
Οι ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν πολλά είδη χονδριχθύων, των οποίων η παρουσία έχει καταγραφεί ήδη από την εποχή του Αριστοτέλη. Ωστόσο, συστηματική επιστημονική έρευνα έχει γίνει μόνο τα τελευταία 20 χρόνια, περιορίζοντας σταδιακά τα κενά στη γνώση για την οικολογία και τη βιολογία αυτών των ειδών. Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες για την κατανομή τους παραμένουν περιορισμένες, με λίγες μελέτες να ασχολούνται με αυτό το ζήτημα.
Όσον αφορά τις επιθέσεις καρχαριών, ένα ακαδημαϊκό άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2023 από τον Χρήστο Τάκλη παρέχει στατιστική ανάλυση των επιθέσεων στην Ελλάδα τα τελευταία 180 χρόνια. Ευτυχώς, οι επιθέσεις καρχαριών είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η πιο θανατηφόρα δεκαετία ήταν η δεκαετία του 1950, με έξι επιθέσεις, πέντε από τις οποίες ήταν θανατηφόρες. Συνολικά, μόνο 15 επιθέσεις έχουν καταγραφεί σε αυτό το διάστημα.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα περισσότερα θύματα ήταν άνδρες που ασχολούνταν με δραστηριότητες στο νερό, όπως κολύμβηση και κατάδυση. Οι περισσότερες επιθέσεις σημειώθηκαν στην Κέρκυρα, με έξι περιστατικά, ενώ επιθέσεις καταγράφηκαν επίσης στην Αττική, τις Κυκλάδες, τη Θεσσαλία και τον Παγασητικό κόλπο.
Σχόλια