Ο λόγος για την αλπική λίμνη Γκιστόβα η οποία βρίσκεται στη μεθόριο, κοντά στα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας, είναι όμως αδιαμφισβήτητα ελληνική.
Πριν από περίπου δύο χρόνια, η Google αποφάσισε να παρουσιάσει τη λίμνη ως μισή μισή, διαχωρισμένη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, με τη συνοριογραμμή να την τέμνει. Πέρσι αποφάσισε να... κάνει δώρο τη λίμνη Γκιστόβα στην Αλβανία και άλλαξε τους χάρτες ώστε αυτοί να δείχνουν τη λίμνη εντός της αλβανικής επικράτειας.
Η αναφορά – επιστολή προς το 15ο Σύνταγμα Πεζικού Καστοριάς είναι αποκαλυπτική και συνοδεύεται από αποδεικτικές φωτογραφίες και χάρτες. Ουδεμία απάντηση έχει δοθεί στους δύο πολίτες που έστειλαν την αναφορά.
ΑΝΑΦΟΡΑ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ
(κατά το άρθρο 10 του Συντάγματος)
ΠΡΟΣ: 15ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
9η ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
574 ΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΕΑΑΣ)
ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση χαρτών της Google (“Google Maps”) και μεταφορά «πυραμίδων» σε άλλες θέσεις στη μεθόριο Ελλάδας – Αλβανίας στην περιοχή του όρους Γράμμου, πλησίον του χωριού Γράμμος (Γράμμουστα)».
Αξιότιμε κύριε Διοικητά του 15ου Συντάγματος Πεζικού Καστοριάς, Συνταγματάρχα Θωμά Γεωργιάδη, και αξιότιμοι κύριοι και κυρίες που κοινοποιείται η παρούσα, τα τελευταία χρόνια στη μεθόριο του Γράμμου έχουν παρατηρηθεί τα παρακάτω:
Οι μικρές πυραμίδες «υποπυραμίδες» της μεθορίου που υπάρχουν μετά την 4η πυραμίδα στην κορυφή Σακκούλι προς την αλπική λίμνη ονόματι «Γκιστόβα» έχουν αλλάξει θέση και πολλές φορές πάνε πέρα δώθε μέσα στο έδαφος της Ελλάδας και κάποιες φορές επιστρέφουν στην κανονική τους θέση (δηλαδή την παλιά τους θέση). Πριν μερικές μέρες η μία ήταν εκτός θέσης (βλ. Εικόνα 1).
2.Ταυτόχρονα σχεδόν με τη μεταφορά αμφότερων των πυραμίδων στο Ελληνικό έδαφος παρατηρήθηκε και αλλαγή στους χάρτες της Google (γνωστοί ως “Google Maps”). Αρχικά, πριν περίπου δύο έτη, η μεθόριος διαιρούσε την λίμνη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, και από πέρυσι η λίμνη πέρασε όλη στην Αλβανία, σύμφωνα με τους εν λόγω χάρτες, (βλ. Εικόνα 2).
3.Στις 25 Απριλίου του τρέχοντος έτους μια σελίδα στο Facebook με όνομα “Edi Rama (έτσι ονομάζεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας) με πλειάδα ακολούθων και με ετικέτα «Όμορφη Αλβανία» (#BeautifulAlbania) ανήρτησε φωτογραφία της λίμνης Γκιστόβα, λίγο πριν ο Έντι Ράμα επισκεφθεί την Ελλάδα (βλ. Εικόνα 3).
4.Στις 02 Ιουλίου 2024 λάβαμε απάντηση από την Γ.Υ.Σ. και συγκεκριμένα από την Υπολοχαγό (Γ) Άννα Κοντοπούλου, Βοηθό Τμηματάρχη Τμήματος Συνόρων στην επιστολή μας με αρ. Πρωτ.: 40050, διαβεβαιώνοντας μας ότι η αρμόδια υπηρεσία του στρατού θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.
Η Google όπως και κάθε απλός πολίτης ή οργανισμός δεν πρέπει και δεν μπορεί να παραποιεί – πλαστογραφεί χάρτες και σύνορα χωρών διότι αυτό είναι προφανές αδίκημα. Πόσο μάλλον όταν αυτοί οι χάρτες είναι δημοφιλέστατοι και τους χρησιμοποιούν πάρα πολλοί. Βεβαίως άλλοι λιγότερο δημοφιλείς χάρτες δεν πράττουν αυτό που πράττει η Google (βλ. Εικόνα 4).
Σε όλα αυτά πρέπει να τονιστεί και η σύγχυση που προκαλεί αυτή η κατάσταση στους Έλληνες πολίτες (είναι ορατή στα κοινωνικά δίκτυα, όπου διαφωνεί ο ένας με τον άλλο για το που ανήκει αυτή η λίμνη και η περιοχή), αλλά ιδιαίτερα στους ντόπιους και ειδικά σε αυτούς που επισκέπτονται τη λίμνη συχνά στην περιοχή αυτή. Δημιουργεί ανασφάλεια και αμφιβολίες στην Ελλάδα, και ενδεχόμενες εξάρσεις εθνικιστικών φαινομένων στην αγαπητή κατά τα άλλα γειτονική χώρα.
Ενόψει των προαναφερομένων, ως σώμα ασφαλείας που εν γένει στόχο έχει την εξασφάλιση και εμπέδωση της ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες, παρακαλούμε να κάνετε τις δέουσες ενέργειες (ενημερώνοντας μας γι’ αυτές), έτσι ώστε το πρόβλημα αυτό να διευθετηθεί άμεσα. Να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες ότι μπορούν να επισκεφθούν τη λίμνη Γκιστόβα, να καταστεί ξεκάθαρο ότι βρίσκεται εντός της Ελληνικής επικράτειας και να μας χορηγηθεί σχετικός χάρτης ο οποίος να το επιβεβαιώνει αυτό, διότι πολλοί βλέποντας τους χάρτες της Google, διστάζουν, φοβούνται, αμφιβάλλουν γι’ αυτό.
Με εκτίμηση,
Μιχαήλ ΒΛΑΧΟΣ Γεώργιος ΤΑΣΚΑΣΑΠΛΙΔΗΣ
Πηγές από το ΓΕΣ, επιχειρώντας να απαντήσουν στο θέμα διευκρινίζουν ότι η αρμόδια Υπηρεσία του ΓΕΣ, σε συντονισμό με το ΓΕΕΘΑ, είχε προβεί από τις αρχές του Ιουνίου 2024 ήδη στις απαραίτητες ενέργειες προς την Google, με σκοπό τη διόρθωση του χάρτη, σύμφωνα με την οριοθέτηση των συνόρων Ελλάδος – Αλβανίας από το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας. Διόρθωση η οποία επήλθε πριν την κατάθεση της Ερώτησης στη Βουλή (προ 20ημέρου τουλάχιστον).
Όπως όμως φαίνεται στο στιγμιότυπο του χάρτη στις 16 Οκτωβρίου 2024 η μισή λίμνη εξακολουθεί να φαίνεται σαν αλβανικό έδαφος.
Την ίδια ώρα όμως φωτογραφία από τους χάρτες της Microsoft δείχνουν κανονικά τη λίμνη Γκιστόβα εντός της ελληνικής επικράτειας.
Η λίμνη Γκιστόβα
Η λίμνη Γκιστόβα ή αλλιώς Δρακόλιμνη του Γράμμου βρίσκεται στην κορυφογραμμή επάνω στα σύνορα με την Αλβανία. Σε υψόμετρο 2.350 μέτρων είναι η ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα. Στη λίμνη Γκιστόβα που απέχει 35 χιλιόμετρα σε ευθεία από την Κόνιτσα ζει ένα υδρόβιο είδος Αλπικού Τρίτωνα που οι ντόπιοι αποκαλούν «ψάρι με πόδια».
Πληροφορίες αντλήθηκαν από: militaire.gr
Σχόλια