Το ελληνικό γιαούρτι έχει κατακτήσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Δύση, με περισσότερες ποικιλίες από αυτές του κανονικού γιαουρτιού. Η κύρια διαφορά ανάμεσα στα δύο βρίσκεται στη διαδικασία επεξεργασίας. Στο ελληνικό γιαούρτι, η ορρού απομακρύνεται μέσω στράγγισης, κάνοντάς το πιο πηχτό, ξινό και πλούσιο σε πρωτεΐνη, ενώ το κανονικό γιαούρτι, που δεν υποβάλλεται σε αυτήν τη διαδικασία, είναι πιο αραιό και χαμηλότερο σε πρωτεΐνη.
Η διαδικασία στράγγισης κάνει ακόμη και τα άπαχα είδη πιο πηχτά και κρεμώδη σε σχέση με τα μη στραγγισμένα. Η στράγγιση απαιτεί περισσότερο γάλα για να παραχθεί το ελληνικό γιαούρτι, αυξάνοντας έτσι την παραγωγική του δαπάνη.
Εκτός από την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση τριών ουγγιών άπαχου κρέατος, το ελληνικό γιαούρτι έχει λιγότερους υδατάνθρακες και ζάχαρη από το κανονικό γιαούρτι. Η αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη βοηθάει στο να κρατιέστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάνοντάς το ιδανικό σνακ για να καταστείλετε την πείνα σας.
Το ελληνικό γιαούρτι είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, γεγονός που ενισχύει την υγεία των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε την περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθώς είναι υψηλότερη σε σχέση με το κανονικό γιαούρτι. Αν παρακολουθείτε την πρόσληψη λιπαρών, μπορείτε να επιλέξετε χαμηλά λιπαρά ή άπαχο ελληνικό γιαούρτι.
Το ελληνικό γιαούρτι έχει μια απαλή και κρεμώδη υφή, πιο πηχτή από το κανονικό γιαούρτι, γεγονός που το καθιστά σχεδόν σαν επιδόρπιο. Η πυκνότητά του προέρχεται από την απομάκρυνση του ορού του γάλακτος.
Επίσης είναι εξαιρετικό ως ντιπ για σαλάτες, ψητές πατάτες και φυσικά τζατζίκι. Μπορείτε να μαγειρέψετε αρνί, μοσχάρι ή κοτόπουλο στο φούρνο προσθέτοντας γιαούρτι αναμεμειγμένο με βότανα και αυγά για πλούσια γεύση, ή να το προσθέσετε σε ζυμαρικά και σούπες για μια γρήγορη και νόστιμη λύση.
Σχόλια