Η Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση νερού, αποτέλεσμα τριετούς παρατεταμένης ξηρασίας, σύμφωνα με μελέτη του προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έλλειψη επαρκούς βροχόπτωσης έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις νερού και έχει επηρεάσει αρνητικά τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Οι δορυφορικές εικόνες Copernicus Sentinel-2 καταγράφουν την ξήρανση της λίμνης Πικρολίμνη, η οποία από δημοφιλής προορισμός για ιαματικά λασπόλουτρα έχει μετατραπεί σε ξηρή, ραγισμένη γη. Αυτή η αλλαγή έχει επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τις τοπικές κοινότητες που εξαρτώνται από τη λίμνη για τη διαβίωσή τους.
Η κρίση νερού πλήττει ιδιαίτερα τη γεωργία, με τους τοπικούς παραγωγούς ελαιολάδου να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν νερό από υδροφόρες δεξαμενές για να διατηρήσουν τις καλλιέργειές τους. Αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για την οικονομική βιωσιμότητα της περιοχής, ενώ η έλλειψη νερού απειλεί τη σταθερότητα των αγροτικών δραστηριοτήτων. Η ανάγκη για άμεση δράση είναι επιτακτική, καθώς οι βροχοπτώσεις συνεχίζουν να είναι ανεπαρκείς.
Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας παρακολουθεί την κατάσταση σε όλη την Ευρώπη και παρέχει προειδοποιήσεις για προβλήματα που σχετίζονται με την ξηρασία. Ωστόσο, παρά τις δυνατότητες παρακολούθησης, η συνεχιζόμενη ξηρασία απαιτεί δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η Πικρολίμνη, που βρίσκεται στη Μακεδονία, στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, είναι η μοναδική αλμυρή λίμνη της ηπειρωτικής Ελλάδας, με τριπλάσια αλατότητα από τη Νεκρά Θάλασσα. Αυτός ο μοναδικός υγροβιότοπος, ενταγμένος στο δίκτυο Natura 2000, έχει πληγεί σοβαρά από την ξηρασία, γεγονός που έχει επεκτείνει το πρόβλημα της λειψυδρίας σε όλη τη χώρα, όπως ανέφερε και η ΕΡΤ σε ρεπορτάζ της τον Ιούλιο του 2024.
Σχόλια