Η κρίση στην Αλβανία θα γίνει πιο αισθητή από το αναμενόμενο, αναφέρει η ΕΤΑΑ

Η κρίση στην Αλβανία θα γίνει πιο αισθητή από το αναμενόμενο, αναφέρει η ΕΤΑΑ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Αλβανία δεν θα ξεπεράσει το 3% ενώ τονίζει ότι η κρίση θα γίνει αισθητή ακόμη περισσότερο από το αναμενόμενο.

Ως ένας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Αλβανίας, αναθεωρεί αρνητικά για την οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας στις φθινοπωρινές της προβλέψεις.

Οι τιμές της ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου έχουν επηρεάσει την επανεπένδυση μειώνοντας την ανάπτυξη της οικονομίας.

Καθώς η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη φτάνει περίπου 2,5 φορές υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, ο πληθωρισμός στις περιοχές της ΕΤΑΑ έφτασε το 16,5% τον Ιούλιο.

Ο πληθωρισμός, καθώς και η ελαχιστοποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, θα επιτρέψουν την οικονομική ανάπτυξη με αργά βήματα τα επόμενα χρόνια.

Η οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες προβλέπεται να είναι αρνητική εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Αλλά για να επικεντρωθούμε στην παραγωγή των χωρών της ΕΤΑΑ, αναμένεται αύξηση 2,3%.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΑΑ είπε ότι αυτές είναι ανησυχητικές περίοδοι για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης καθώς και για πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες αφού το οικονομικό κόστος του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο κάθε μέρα που περνάει.

Ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου, η οικονομία της Ουκρανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 30% φέτος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου