Η Αλβανία κλείνει δύο σχολεία που συνδέονται με τους Γκιουλενιστές αντιπάλους του Ερντογάν

Η Αλβανία κλείνει δύο σχολεία που συνδέονται με τους Γκιουλενιστές αντιπάλους του Ερντογάν

Η αλβανική κυβέρνηση έκλεισε ένα σχολείο και ένα νηπιαγωγείο στα Τίρανα που φέρεται να συνδέονται με αντιπάλους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν ότι οι αποφάσεις έχουν πολιτικά κίνητρα.

Το Τουρκικό Κολλέγιο Mehmet Akif Ersoy και το νηπιαγωγείο Zubeyde Hanim, το τελευταίο τμήμα του ομίλου Tugurt Ozal, αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω αποφάσεων της κυβέρνησης. Και τα δύο φέρονται να συνδέονται με μια οργάνωση που υποστηρίζει τον εξόριστο Τούρκο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο αντιτίθεται σφοδρά ο Ερντογάν.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο Ερντογάν μίλησε στο αλβανικό κοινοβούλιο, δηλώνοντας: «Προϋπόθεση για την υποστήριξή μας και την αδελφότητά μας είναι η δέσμευσή σας στον αγώνα ενάντια στο FETÖ», χρησιμοποιώντας ένα όνομα που έχει οριστεί για την οργάνωση και τους οπαδούς της από την Τουρκία.

Το 2020, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι Γκιουλενιστές -οπαδοί του Γκιουλέν- «δεν αποτελούν απειλή μόνο για την Τουρκία αλλά και για τις χώρες όπου βρίσκονται», προσθέτοντας ότι πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση ότι «αναμένουν την υποστήριξη και συμβολή της Αλβανίας» στην εκπαίδευση και σε άλλα θέματα.

Στην περίπτωση του ιδρύματος Akif Ersoy, η απόφαση δεν διευκρινίζει τον λόγο του κλεισίματος, αλλά αντιθέτως, το προσωπικό της πολιτείας πρέπει να προετοιμάσει τους φακέλους όλων των παιδιών για μεταφορά σε άλλα σχολεία. Επιπλέον, το σχολείο υποχρεούται να καλύψει όλα τα έξοδα για τη διαδικασία, επιστρέφοντας όλα τα δίδακτρα στους γονείς, που έχουν ήδη καταβληθεί για τη σχολική χρονιά.

Σε δήλωσή της, η υπουργός Παιδείας Evis Kushi ανέφερε: «Το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού είναι σε κάθε περίπτωση υπεύθυνο για τη διασφάλιση των προτύπων, της ασφάλειας και της ευημερίας των μαθητών. Συνεπώς, τηρώντας τη νομοθεσία και προς στήριξη των 160 μαθητών και των οικογενειών τους, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μεταφορά των μαθητών σε σχολεία που πληρούν τα κριτήρια και τις προδιαγραφές λειτουργίας. Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού υπογραμμίζει ότι η ανάκληση της εν λόγω άδειας δεν έχει καμία σχέση με τις διάφορες εικασίες για τα αίτια αυτής της απόφασης».

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ κοντά στην κυβέρνηση, «Το ιδιωτικό κολέγιο «Mehmet Akif Ersoy», που βρίσκεται στα Τίρανα, αποτελεί μέρος του ιδρύματος Γκιουλιστάν που υποστηρίζεται από τον Φεϊτούλα Γκιουλέν, τον Τούρκο φιλάνθρωπο που καταζητείται από την Τουρκία. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε το αίτημα στην Αλβανία να κλείσουν τα σχολεία των Γκιουλενιστών».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου