Συνεχώς στο κενό οι διαπραγματεύσεις Σερβίας - Κοσόβου

Συνεχώς στο κενό οι διαπραγματεύσεις  Σερβίας - Κοσόβου

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα ότι η Σερβία θέλει να συνομιλήσει με την Πρίστινα για όλα τα ανοιχτά θέματα και δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι μπλοκάρει τις συνομιλίες.

«Η Σερβία απαιτεί και θέλει συνομιλίες με την Πρίστινα σε κάθε επίπεδο, το συντομότερο δυνατό, όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο το δυνατόν συχνότερα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να μιλάμε για κάθε θέμα, ειδικά για τον Σύνδεσμο (δήμων με σερβική πλειοψηφία) και την ενέργεια, αλλά και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε οτιδήποτε, έστω και μια ελάχιστη εμπιστοσύνη μεταξύ μας» είπε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι αίτημα της Σερβίας που έκανε στη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συνομιλίες Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Επίσης ο Σέρβος πρόεδρος είπε ότι το Βελιγράδι δεν μπορεί να επιτρέψει να κατηγορηθεί για οποιοδήποτε μπλοκάρισμα των συνομιλιών, τις οποίες είπε ότι θα συζητήσει και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο θα συναντηθεί την Πέμπτη στο Σότσι.

«Πρώτον, συμφωνήσαμε για το ρωσο-σερβικό στρατηγικό πρόγραμμα οικονομικής συνεργασίας για την περίοδο 2021-2026, σε διάφορους τομείς οικονομικής ανάπτυξης, σε διάφορους τομείς εμπορικών ανταλλαγών, και αυτό είναι κάτι που έχουμε προετοιμάσει εδώ και καιρό. Τελικά συμφωνήθηκε με τους Ρώσους εταίρους μας. Νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό για εμάς και φυσικά, πιστεύω ότι δεν είναι ασήμαντο για τη Μόσχα», είπε.

Ο Σέρβος πρόεδρος είπε ότι μόλις επιστρέψει από τη Ρωσία, θα γράψει στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών χωρών των κυβερνήσεων και θεσμών και θα ζητήσει απάντηση για το πώς είναι δυνατόν ο Αλμπίν Κούρτι, Πρωθυπουργός των Προσωρινών Θεσμών, μίλησε πολύ καθαρά πριν από λίγες μέρες για ένωση με την Αλβανία και κανείς δεν αντέδρασε.

Ο Λάιτσακ σε μια προσπάθεια για πολιτική συνάντηση υψηλού επιπέδου Κοσσυφοπέδιο - Σερβία

Ο απεσταλμένος της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ, συναντήθηκε τη Δευτέρα στη Βιέννη με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, για να συζητήσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να παραμείνει στην Πρίστινα στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη διοργάνωση νέας συνάντησης μεταξύ των κομμάτων πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησαν «εποικοδομητική δέσμευση των μερών» για μια συνολική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Επί του παρόντος, τα μέρη συνεχίζουν να έχουν τελείως διαφορετικές θέσεις για τα θέματα που θα συζητηθούν στις συνομιλίες εάν συνεχίσουν. Η Πρίστινα λέει ότι το κύριο θέμα πρέπει να είναι να ρίξει φως στη μοίρα των ανθρώπων που αγνοούνται κατά τη διάρκεια του πολέμου και η Σερβία επιμένει στη συζήτηση για τη συγκρότηση Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν πει ποια θα είναι τα θέματα των συνομιλιών, αλλά αναζητούν την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής και την πορεία προς τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Πίτερ Στάνο είπε ότι αυτό σημαίνει επίσης σεβασμό της συμφωνίας σχετικά με τις αμοιβαίες επισκέψεις αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου απέρριψε αίτημα του επικεφαλής του γραφείου του Κοσσυφοπεδίου στη σερβική κυβέρνηση, Πέταρ Πέτκοβιτς, για επίσκεψη σε ορισμένες περιοχές με Σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο, υπογραμμίζοντας την " προκλητική γλώσσα του".

Ο Stano είπε ότι εξ όσων γνωρίζει η επίσκεψη ανακοινώθηκε έγκαιρα και οι διαδικασίες έγιναν σύμφωνα με τη συμφωνία, η οποία, υπογράμμισε, ορίζει ότι όλες οι επισκέψεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε «να προωθηθεί η εξομάλυνση των σχέσεων και να βοηθηθεί η πρόοδος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου