Πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία για το συνταξιοδοτικό των Βορειοηπειρωτών στην Αθήνα

Πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία για το συνταξιοδοτικό των Βορειοηπειρωτών στην Αθήνα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία των Βορειοηπειρωτών την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021, στην πλατεία Κλαυθμώνος για τα συνταξιοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Σύσσωμος ο βορειοηπειρωτικός κόσμος μαζί με όλους τους φορείς, συλλόγους και την επιτροπή συνταξιούχων της ελληνικής Μειονότητας υπό την αιγίδα της Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική (ΑΣΑ), έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση – διαμαρτυρία για τον άδικο νόμο που αφορά το συνταξιοδοτικό. Οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και πανό με συνθήματα διαμαρτυρίας.

Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου ζητούν: Πρώτον, την αποκατάσταση του νόμου Κατρούγκαλου, (διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 2, Ν. 4387/2016), που θέτει ως όρο τα 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα για την χορήγηση της πλήρους εθνικής σύνταξης στους ομογενείς. Όπως ανέφερε κατά την ομιλία του ο επικεφαλής της παράταξης ΑΣΑ, κ. Ανδρέας Κούρτης «Αυτό δεν μπορεί να κατέστη εφικτό για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, διότι τα σύνορα άνοιξαν το 1990 και το Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ) δόθηκε το 1998».

Δεύτερον, να εφαρμοστεί ο ψηφισμένος νόμος (7.6.2019) σύμφωνα με τον οποίο οι ανασφάλιστοι συνταξιούχοι υπερήλικες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, να λαμβάνουν επίδομα με λιγότερο αυστηρά κριτήρια, καθώς δρομολογήθηκε εξορθολογισμός του Άρθρου 93 του Νόμου 4387/2016 (Α' 85).

Τρίτον, να δοθεί το επίδομα της αναπηρικής σύνταξης σε όλους τους δικαιούχους συνταξιούχους Βορειοηπειρώτες εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις όπως ορίζει ο νόμος περί επιδομάτων αναπηρίας.

Η έναρξη της ομιλίας έγινε από τον επικεφαλής της παράταξης και Εντεταλμένο Σύμβουλο των Βορειοηπειρωτών στην Περιφέρεια Αττικής, κ. Ανδρέα Κούρτη. Επόμενος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος των Συνταξιούχων, κ. Λεονάρδος Ταμπάκος. Ακολούθησε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, κ. Χρήστος Ντούτσης.

Την ανάγνωση του Ψηφίσματος ανέλαβε η κυρία Παναγιώτα Σέββα – Αγκόλη, μέλος της ΑΣΑ και της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διοργάνωση της διαμαρτυρίας, η οποία μαζί με τους Βαλεντίνα Λίτση – Μαστραντώνη και Κωνσταντίνο Γεροντάτη, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της διαμαρτυρίας το παρέδωσαν στη Βουλή προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και προς όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής.

Μετά το τέλος της ομιλίας οι παρευρισκόμενοι φωνάζοντας συνθήματα πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία προς την πλατεία Συντάγματος. Ωστόσο, παρά την επιθυμία των διοργανωτών και του πλήθους να κινηθούν προς τη Βουλή, αυτό δεν κατέστη εφικτό καθώς η παρουσία των ΜΑΤ τους απέτρεψε να διαμαρτυρηθούν έξω από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στην πλατεία Συντάγματος και φώναξαν συνθήματα με σκοπό να υπενθυμίσουν στην ελληνική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της παράταξης ΑΣΑ κ. Ανδρέας Κούρτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «…Η πανδημία αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία για την πολιτική ηγεσία, για εναπόθεση του συνταξιοδοτικού ζητήματος στο απώτερο και πολύ μακρινό μέλλον, με αποτέλεσμα η αδικία και η παρανομία εις βάρος των Βορειοηπειρωτών να διαιωνίζεται με άγνωστη ακόμη ημερομηνία επίλυσής του. Η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις, τόσο προεκλογικά όσο και ως κυβερνών κόμμα, με διάφορες προφάσεις αρνείται να αποκαταστήσει αυτή την αδικία προς τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Είναι πλέον πασιφανές, πως η παρούσα κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους αδύναμους Βορειοηπειρώτες συνταξιούχους. Γυρνά προκλητικά την πλάτη στα προβλήματά τους […..]. Η Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική, ως πολιτικός φορέας που δημιουργήθηκε για να προασπίσει την αξιοπρέπεια των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, είχε και έχει ως πρωταρχικό της μέλημα την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που αφορούν τους Βορειοηπειρώτες στο σύνολό τους. Από την πρώτη στιγμή, προσπαθήσαμε και εξακολουθούμε να προσπαθούμε να δώσουμε ένα τέλος στις πολύχρονες αδικίες που ταλανίζουν την κοινότητάς μας».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου