Έγγραφα «φωτιά» αλλάζουν τα δεδομένα διεύρυνσης της ΕΕ σε Αλβανία και Σκόπια

Έγγραφα «φωτιά» αλλάζουν τα δεδομένα διεύρυνσης της ΕΕ σε Αλβανία και Σκόπια

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων θα ενημερωθούν σήμερα με τις εκθέσεις προόδου της Αλβανίας και των Σκοπίων, καθώς και με το πακέτο διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό του, ενώ ο Επίτροπος Διεύρυνσης Oliver Varhelyi θα απευθυνθεί στους ευρωβουλευτές. Στην περίπτωση της Αλβανίας, η έκθεση του Επιτρόπου επικεντρώνεται στη σημασία του διαλόγου και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, ενώ χαιρετίζει την επιστροφή της αντιπολίτευσης στο Αλβανικό Κοινοβούλιο.

Οι εκλογές αξιολογούνται θετικά για το γενικά ήρεμο κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν, αλλά η ΕΚ επαναλαμβάνει τις παρατηρήσεις που έγιναν στην έκθεση του ΟΑΣΕ, από την αποπολιτικοποίηση της εκλογικής διοίκησης έως την κατάργηση της διάταξης που αναγνωρίζει το δικαίωμα των αρχηγών των κομμάτων να θέτουν υποψηφιότητα έως τέσσερις περιφέρειες.

Η παρουσίαση της έκθεσης ανοίγει το δρόμο για το στάδιο των προτάσεων – τροπολογιών από τους ευρωβουλευτές. Ο ενθουσιασμός και αυτή τη φορά είναι χλιαρός, ότι εντός του τρέχοντος έτους η ΕΕ θα ανοίξει διαπραγματεύσεις. Η έκθεση της Επιτροπής έχει μικρή σημασία για αυτήν τη διαδικασία, εφόσον το Συμβούλιο έχει συστήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο του 2020.

Ωστόσο, η διαδικασία έχει σταματήσει από τις γραφειοκρατίες που ορίζουν ημερομηνία για την πρώτη διακυβερνητική τράπεζα ΕΕ-Αλβανίας. Ήδη το βουλγαρικό βέτο κατά Σκοπίων, αναφέρεται πως τιμωρεί επίσης και την Αλβανία.

Επιπλέον, δύο εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ δεν αμφισβητούν μόνο την ένταξη της Αλβανίας και των Σκοπίων στην Ένωση, αλλά ολόκληρη τη στρατηγική διεύρυνσης που έχουν οι Βρυξέλλες. Το πρώτο έγγραφο που παραθέτει το Reuters λέει ότι χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία, ακόμη και η Γαλλία θέλουν η ΕΕ να μην επεκτείνεται πλέον με τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά να προσφέρει στην περιοχή μια στρατηγική εταιρική σχέση.

Το έγγραφο αναφέρει ότι οι ανησυχίες αυτών των χωρών συνδέονται με τους φόβους ότι της ένταξης θα ακολουθήσει μια εισροή μεταναστών, παρόμοια με τα κύματα του παρελθόντος όταν εντάχθηκαν η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Ενώ το άλλο έγγραφο εσωτερικής κυκλοφορίας της ΕΕ επικαλείται τις ανησυχίες της Γαλλίας και της Γερμανίας για τον μεγάλο αριθμό αβάσιμων αιτήσεων ασύλου. Η Αλβανία αναφέρεται και από τις δύο χώρες ως πηγή αυτών των πολιτών και φτάνει στο σημείο να προτείνει στην Επιτροπή να δει τις δυνατότητες ενεργοποίησης του μέσου αναστολής των θεωρήσεων (βίζα).

Οι αβάσιμες υψηλές αιτήσεις ασύλου είναι ένας από τους όρους που απαιτούνται από αυτό το μέσο για να ενεργοποιηθεί. Οι ανησυχίες για αυτό το φαινόμενο προς την Αλβανία εκφράστηκαν από τη Γαλλία από το 2015. Όμως, οι δυνατότητες αναστολής της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι ελάχιστες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου